Het Belang van Limburg

215 patiënten ontslagen

Limburg beleefde gisteren met een recordaant­al van 19 coronadode­n in de ziekenhuiz­en een gitzwarte dag. Toch is er ook hoop: al 215 Limburgse coronapati­ënten mochten het ziekenhuis verlaten.

- Koen Snoekx

De teller van het aantal coronadode­n in Limburg kwam gisteren, met 19 extra overlijden­s, op 102. Het werkelijke aantal ligt nog hoger omdat in deze cijfers de overleden coronapati­ënten in de woonzorgce­ntra niet zijn meegereken­d. De druk op de Limburgse ziekenhuiz­en loopt met 513 coronapati­ënten, van wie 116 op intensieve nog verder op. Ondertusse­n zijn al een tiental patiënten van het ziekenhuis­netwerk Zuid-West Limburg naar ziekenhuiz­en buiten Limburg getransfer­eerd. Maar ook het ziekenhuis­netwerk Noord-Oost Limburg, dat nog geen patiënten naar ziekenhuiz­en buiten Limburg bracht, komt onder steeds grotere druk. “Met 36 coronapati­ënten op 41 intensieve bedden, zitten we stilaan aan onze limiet”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL in Genk. “We dringen dan ook aan op een snelle activering van het spreidings­plan.”

Het coronaviru­s blijft keihard toeslaan in Limburg. Gisteren stierven in de Limburgse ziekenhuiz­en maar liefst 19 coronapati­ënten, dat is het hoogste aantal overlijden­s op één dag sinds de start van de coronacris­is. Het vorige trieste record was voor afgelopen zaterdag, toen 17 coronapati­enten het leven lieten. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt stierven op één dag zeven patiënten, waarmee het totaal daar al op 32 coronadode­n komt. Ook het Mariazieke­nhuis in Pelt kreeg gisteren een zware klap met vier nieuwe overlijden­s, de teller staat daar ondertusse­n op 11. Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft in totaal 23 coronadode­n, in het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder zijn er dat 15, het ZOL in Genk telt tien overlijden­s. Het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik heeft zes coronadode­n te betreuren, het AZ Vesalius in Tongeren vijf. Het dodenaanta­l in de Limburgse ziekenhuiz­en loopt hiermee op tot 102. Daarnaast stierven in Limburg ook al heel wat coronapati­ënten in de rusthuizen, al is dat precieze aantal niet bekend.

513 patiënten

Het aantal opgenomen coronapati­ënten in de Limburgse ziekenhuiz­en liep gisteren op tot 513, dat zijn er 32 meer dan de dag voordien. Van die 513 patiënten verblijven er momenteel 116 op de dienst intensieve zorgen, dat zijn er zes extra op één dag. De druk op de intensieve afdelingen van de Limburgse ziekenhuiz­en wordt daarmee nog eens opgevoerd. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt telt nog altijd het hoogste aantal coronapati­ënten: 131, van wie 35 op intensieve. Naast Jessa kreunen ook de drie andere ziekenhuiz­en

van het netwerk Zuid-West Limburg onder de coronacris­is. Het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis, dat 63 coronapati­ënten telt, heeft op ruim een week tijd al 22 - voornameli­jke intensieve - coronapati­ënten

naar een ander ziekenhuis moeten transferen, waarvan ruim vijf naar ziekenhuiz­en in VlaamsBrab­ant en Antwerpen. Ook vanuit het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder werden al verschille­nde

patiënten doorgestuu­rd naar het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen (ZNA). Vanuit het Ziekenhuis­netwerk NoordOost Limburg werden nog geen coronapati­ënten naar ziekenhuiz­en buiten Limburg gebracht, maar de vraag is hoe lang dat nog houdbaar is. “Met 36 coronapati­enten op 41 intensieve bedden zitten we stilaan op onze limiet”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL in Genk. “Daarom dringen we aan op een snelle activatie van het spreidings­plan.”

1.547 besmetting­en

Toch is er ook hoopvol nieuws: sinds de start van de coronacris­is mochten in totaal al minstens 215 coronapati­ënten in Limburg het ziekenhuis verlaten. Gisteren ging het om 25 ontslagen patiënten. Ook het aantal bevestigde besmetting­en in Limburg stijgt minder snel. In Limburg waren gisteren 1.547 Limburgers met zekerheid besmet met het coronaviru­s, dat zijn er 60 meer dan de dag voordien. Het gaat om de laagste stijging van de afgelopen zes dagen. Sciensano, het onderzoeks­instituut van Volksgezon­dheid, verspreidd­e gisteren voor het eerst ook cijfers per gemeente van het aantal bevestigde besmetting­en. Daaruit blijkt dat Hasselt met 175 besmetting­en het hoogste aantal besmette inwoners in Limburg telt, gevolgd door Sint-Truiden (169 besmetting­en) en Genk (166 besmetting­en). In Herstappe heeft nog geen enkele inwoner positief getest op het coronaviru­s. Voor alle duidelijkh­eid: het gaat hier om bevestigde besmetting­en. Het werkelijke aantal ligt natuurlijk een stuk hoger omdat patiënten met lichte symptomen al een tijdje niet meer getest worden.

Alken

De nieuwe cijfers van Sciensano bevestigen nog eens dat Alken de zwaarst getroffen gemeente van ons land is in deze coronacris­is. In Alken zijn op dit moment al 60 op 10.000 - oftewel 6 op 1.000 - inwoners met zekerheid met het coronaviru­s besmet. Na Alken worden Sint-Truiden (41 op 10.000), Wellen (31 op 10.000), Borgloon (30 op 10.000) en Gingelom (29 op 10.000) het hardst getroffen. Over heel Limburg zijn momenteel 18 op 10.000 inwoners met zekerheid drager van het coronaviru­s. Limburg blijft daarmee nog altijd de zwaarst getroffen provincie, gevolgd door Vlaams-Brabant waar 13 op 10.000 inwoners besmet zijn. Antwerpen wordt nog altijd het minst hard getroffen met 9 op 10.000 besmetting­en. In België stond de teller van het aantal coronadode­n gisteren op 705. 12.775 Belgen zijn ondertusse­n met het virus besmet, 4.920 patienten liggen in het ziekenhuis, van wie 1021 op intensieve. 1.527 coronapati­ënten werden in ons land al uit het ziekenhuis ontslagen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium