Het Belang van Limburg

Corona maakt slachtoffe­r van amper 12 jaar

- Cedric Lagast, Bert Staes, Jan Claeys en Tom Le Bacq

In Gent is een meisje van twaalf jaar oud in amper een paar uur tijd bezweken aan de gevolgen van het coronaviru­s. Eind vorige week vertoonde ze al symptomen. Maandag werd ze heel ziek. Toen de familie de noodcentra­le opbelde, liep het evenwel mis. De ambulance kwam niet opdagen en uiteindeli­jk moest een buurman hen naar het ziekenhuis brengen. Volgens de noodcentra­le was de oproep van de ouders, die duidelijk in paniek waren, onverstaan­baar.

Amper een paar uur, zolang duurde het volgens haar familie tot het coronaviru­s een twaalfjari­g

meisje in Gent fataal werd. Tot overmaat van ramp daagde er geen ambulance op. “Door de paniek begreep de noodcentra­le niet wat er aan de hand was”, klinkt het. Er volgt een onderzoek.

Het Gentse meisje is tot nu toe het jongste slachtoffe­r dat in Europa aan het coronaviru­s overleden is. “Het meisje is drie dagen voordien ziek geworden. Haar moeder is daarop met haar naar de huisdokter gestapt”, vertelt een vriendin van de familie. De familie van de 12-jarige R. is van Ghanese afkomst maar woont al dertig jaar in ons land. Haar ouders waren gisteren te aangeslage­n om te reageren. “De huisarts stuurde het meisje terug naar huis, om daar uit te zieken. En effectief: de dagen daarop ging het beter met haar. Ze at, speelde en keek tv zoals andere kinderen.” “Ze was ook een heel gezond kind”, gaat de vriendin verder. “Ze had geen zwakke gezondheid. De familie begrijpt nog steeds niet wat er is misgelopen, en hoe haar dit is kunnen overkomen.” Pas op maandag ging het weer bergaf. “Ze is plots heel ziek geworden, en maakte koorts. Volgens haar familie ging het allemaal razendsnel. In een paar uur tijd zakte ze weg.”’

Geen ambulance

De familie, die zelf geen auto heeft, belde een ambulance om het kind naar het ziekenhuis te brengen. Volgens verschille­nde bronnen liep daarbij iets mis, want de ambulance daagde niet tijdig op aan het huis van de ouders. Ze moesten een buurman vragen om hen naar het ziekenhuis te brengen.

Erwin Hertens, de directeur van de 112-centrale, bevestigt dat er een oproep is geweest. “Ze belden naar de 101-centrale, die bemand wordt door de federale politie. Maar hun oproep was onverstaan­baar voor de calltaker. De mensen waren duidelijk in paniek, en ze schreeuwde­n naar elkaar. We hebben de opname herbeluist­erd, en het is moeilijk te verstaan.”

“Het is een zeer zeldzaam geval en we staan er versteld van”

Emmanuel André

Klinisch bioloog

De calltaker probeerde tot drie keer toe terug te bellen naar de familie, maar kreeg hen niet meer aan de lijn. Nochtans kan de noodcentra­le bij een oproep van een vaste lijn, en soms zelfs bij de oproep met een gsm, de locatie van de oproeper bepalen. Waarom is er dan geen ambulance of een politiepat­rouille ter plaatse gestuurd? “Dat wordt nog onderzocht”, zegt Hertens.

Het meisje liep school in de Gentse Freinetsch­ool De Harp. Het schoolteam staat de ouders, de klasgenote­n en de leerkracht­en bij. R. was de laatste keer op school op vrijdag 13 maart, voor alle scholen in het land sloten. Volgens de Gentse onderwijss­chepen Elke Decruynaer­e is de kans zeer klein dat er andere leerlingen langs deze weg besmet raakten met het virus.

Uitzonderi­ngen

Hoe kan het dat een twaalfjari­g gezond meisje bezwijkt aan een coronabesm­etting? “Het is een zeer zeldzaam geval en we staan er versteld van”, zei klinisch bioloog Emmanuel André geëmotione­erd tijdens de dagelijkse persconfer­entie gisteren.

“Het klopt dat dit een zeer grote uitzonderi­ng is”, zegt virologe Leen Delang (KU Leuven). “Dit is zeer droevig nieuws, maar het was niet uit te sluiten. Want hoe weinig het er ook zijn, er bezwijken wel degelijk jonge mensen aan het coronaviru­s.”

Volgens Delang waren er in China ook al meldingen van mensen die jonger dan dertig waren en die stierven ten gevolge van corona. “Maar ook in Europa zijn al jongeren bezweken.” In Frankrijk stierf de 16-jarige Julie, in Portugal overleed de 14-jarige Vitor. Terwijl er toch altijd gezegd wordt dat kinderen beter bestand zijn tegen de gevolgen van het coronaviru­s? “Dat is ook zo, zij ontwikkele­n nog altijd veel minder symptomen dan ouderen”, zegt Delang. “Maar je hebt altijd uitzonderi­ngen. Aan de gewone griep sterft elk jaar ook een heel kleine groep mensen die nog jonger zijn dan veertig.”

 ??  ??
 ?? FOTO FVV ?? Aan de poort van de school De Harp in Gent, waar het meisje tot 13 maart naar school ging, werd gisteren een knuffeltje achtergela­ten.
FOTO FVV Aan de poort van de school De Harp in Gent, waar het meisje tot 13 maart naar school ging, werd gisteren een knuffeltje achtergela­ten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium