Het Belang van Limburg

Miljoen mensen thuis maar asperges raken niet geoogst

De regering wil snel meer mensen aan het werk krijgen in de landbouw-, voeding- en zorgsector. CORONACRIS­IS

- Timmie van Diepen

WERKLOOS

HASSELT

Op de aspergevel­den van Leo Henckens en Carine Snijkers in Geistingen (Kinrooi) is het voorlopig nog rustig, maar midden volgende week zouden normaal gezien de eerste asperges boven de grond moeten worden gehaald. Dat is elk jaar een feestelijk moment, maar nu zal het dat allerminst zijn. Om de asperges van het veld te krijgen, zijn seizoensar­beiders nodig. En die zijn er niet. Ofwel zijn ze teruggekee­rd naar hun familie in Polen, Roemenië of Bulgarije, ofwel mogen ze hun land niet verlaten om naar hier te komen. Dat zorgt voor grote onzekerhei­d in de groente- en fruitsecto­r, waar 80 procent van de werkkracht­en uit het buitenland komt. “Normaal hebben we dertig seizoensar­beiders, maar daar zijn er maar drie van in het land op dit moment”, zegt Carine Snijkers. “Eerst dachten we dat we niks konden oogsten, maar we hebben nu wel een aantal andere mensen uit eigen land gevonden. Genoeg om alles uit de grond te halen is dat niet, waardoor we wellicht maar de helft van onze asperges kunnen oogsten. Financieel is dat een zware domper.”

Ook fruitteler Koen Francis uit Sint-Truiden zit met de handen in het haar. “Het grootste probleem is dat onze mensen wel mogen vertrekken, maar dat er geen nieuwe naar hier kunnen komen. Ik zoek nu zelf een 20-tal sorteerder­s. Ik heb ook al een oproep gedaan op Facebook, maar met weinig succes. Buiten enkele asielzoeke­rs komt daar bijna niemand op af.”

Europa moeit zich

De federale ministers van Werk en Sociale Zaken, Nathalie Muylle (CD&V) en Maggie De Block (Open Vld), versoepeld­en dinsdag de regels. De quota worden verdubbeld, waardoor seizoensar­beiders een tweede plukkaart kunnen krijgen en dubbel zo lang kunnen blijven. In de tuinbouw gaat het om 130 in plaats van 65 dagen, in de fruitteelt om 100 in plaats van 65 dagen en voor een derde van de arbeiders per bedrijf zelfs tot 200 dagen.

Maar zo lang seizoensar­beiders niet in ons land geraken, zal dat niet volstaan om het probleem op te lossen. Maandag moeide ook de Europese Commissie zich met de zaak. De Commissie vraagt de lidstaten nu informatie uit te wisselen en snelle procedures in te voeren voor een vlotte doorgang van seizoensar­beiders. “We hebben mensen nodig die planten en oogsten”, aldus commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen. Het is afwachten wat onze Nationale Veiligheid­sraad met die vraag doet.

Covid-19-vacatures

Feit is dat er snel oplossinge­n nodig zijn. Vanaf de derde week van april heeft de landbouw nood aan 15.000 seizoenarb­eiders, in de loop van mei worden dat er 25.000. De VDAB heeft intussen aan al haar werkzoeken­den de vraag gesteld of ze aan de slag willen in cruciale sectoren zoals de voeding, zorg en landbouw. “We hebben voor die zogenaamde Covid-19-vacatures al 1.300 kandidaten in Limburg”, zegt Tinne Lommelen, provinciaa­l directeur bij VDAB Limburg. “Er is dus heel wat animo voor en het aantal stijgt ook nog flink. Het gaat om studenten, maar bijvoorbee­ld ook om interimmer­s die nu tijdelijk zonder werk zitten.”

Maar ook die nieuwe instroom zal ongetwijfe­ld niet voldoende zijn om de duizenden vacatures dicht te fietsen. Her en der klinkt de roep om zij die tijdelijk werkloos zijn – vandaag al 1.047.000 Belgen – bovenop hun uitkering te laten bijverdien­en in de cruciale sectoren. “Cumuleren mag vandaag niet”, legt Lommelen uit. Wie een uitkering voor tijdelijke werklooshe­id krijgt, mag die dag niet elders in loonverban­d werken. Als je dat toch wil doen, valt de uitkering op die dagen weg. Ter herinnerin­g: wie in tijdelijke werklooshe­id zit, krijgt 70 procent van zijn normale brutoloon.

Laagste segment

Te veel om de landbouw aantrekkel­ijk te maken, zo klinkt het bij de boeren. “We kunnen de mensen wel werk geven, maar we zitten in het laagste segment qua lonen. En hoeveel houden ze daar later dan nog van over?” vraagt Koen Francis zich af.

“Ik heb al een kandidaat gehad die op gesprek kwam, maar erna liet weten toch thuis te blijven omdat het verschil te klein was”, zegt Carine Snijkers. “We betalen de werklozen te veel. En wij kunnen als sector niet meer betalen, want anders moeten we de prijs van de groenten dubbel zo duur maken. Ik hoop dat de mensen daar na deze crisis toch eens over zullen nadenken.” Intussen zoekt de federale regering naar oplossinge­n om meer mensen aan de slag te krijgen. “Het gaat niet alleen om de landbouw-, maar ook om de zorg- en voedingsse­ctor”, benadrukt Miet Deckers, woordvoers­ter van minister Muylle (CD&V). “Er zijn bijvoorbee­ld ook verpleegku­ndigen tijdelijk werkloos, terwijl elders handen te kort zijn. We zijn nu aan het bekijken waar er precies nood is aan arbeidskra­chten en hoe we in die cruciale sectoren de mensen die werken kunnen belonen. We hopen dat op de ministerra­ad zo snel mogelijk rond te krijgen. Wat de opties zijn? Daar wil ik niet op vooruitlop­en. Tijdelijk werklozen in de cruciale sectoren extra laten verdienen bovenop de 70 procent uitkering? Dat is maar een van de vele mogelijkhe­den.”

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De asperges dreigen straks door een gebrek aan arbeidskra­chten massaal te blijven zitten in hun bedden, terwijl een miljoen mensen tijdelijk werkloos is.
FOTO JEFFREY GAENS De asperges dreigen straks door een gebrek aan arbeidskra­chten massaal te blijven zitten in hun bedden, terwijl een miljoen mensen tijdelijk werkloos is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium