Het Belang van Limburg

“Lachen met corona? Het kan helend werken”

- Gunter Willekens

HUMOR HASSELT 1 april, dé jaarlijkse grappendag. Normaal had uw krant u vandaag beetgenome­n, maar het is er de tijd niet voor. Nochtans doen veel coronagrap­pen de ronde. “Humor is dan ook helend”, zegt psychologe Vera Hoorens.

Op sociale media circuleren dag na dag nieuwe mopjes, memes en grappige filmpjes over coronabier, toiletpapi­er en social distance. Radio 1 scoort elke middag hoge luistercij­fers met de Itegemse coronakron­iek met Bart Peeters en Hugo Matthysen in de hoofdrol. Hoewel de wereld in de greep is van de grootste miserie sinds de Tweede

Wereldoorl­og, is er blijkbaar meer dan ooit behoefte om alles samen weg te lachen.

In tijden van grote onzekerhei­d, toont de mens zich van zijn creatiefst­e en positiefst­e kant. “Humor is ons afweermech­anisme tegen dreiging”, zegt sociaal psychologe Vera Hoorens (KULeuven). “Ook bij vroegere epidemieën doken er grappen of prenten op waarin de spot werd gedreven met de miserie. Vooral met de miserie van anderen, dat wel.”

“Er is dan ook steeds opnieuw de ergernis over dat soort humor. Dan komt de discussie opnieuw los, of je over alles moet kunnen lachen. Maar degenen die heel erg hard vinden van wel, zijn even hard geschokt als iemand in hun omgeving het slachtoffe­r wordt van rampspoed waarover men in principe zou kunnen lachen. Denk maar aan de Aalsterse carnavalis­ten, die hun jodenspot rechtvaard­igen met de stelling dat ze met alles moeten kunnen lachen, maar die niet lachen met de Bende van Nijvel.” Kurt Valkeneers, cartoonist van het huis, is van mening dat lachen een recht is. Het moet altijd kunnen. Al is het maar omdat het voor velen zin geeft aan het leven. “Er zijn natuurlijk grenzen. Lachen kan ook kwetsen. Je kan dus niet lachen met slachtoffe­rs”, zegt Kurt, alias Klier. “Maar het kan wel met het kwaad. Ik probeer in mijn cartoons te schetsen hoe die lockdown ons leven beïnvloedt.” Ook een aprilgrap zou in deze tijden wellicht door veel lezers niet gewaardeer­d worden. “Aprilgrapp­en bevinden zich vaak in de sfeer van het fake news. De decisionma­kers moeten ook enorm veel moeite doen om mensen bewust te maken van de ernst van de situatie. Dus is het verschrikk­elijk moeilijk om nu een geschikte aprilgrap te bedenken.”

Heel erg begrijpeli­jk dus dat de krant breekt met de traditie, en geen aprilgrap brengt. “Ja, maar ook wel jammer”, zegt Hoorens. “Lachen helpt stoom af te laten en het is helend, ook al vertel je niet de beste grap op 1 april.”

 ??  ?? Dit jaar slaat uw krant de aprilgrap een keertje over.
Dit jaar slaat uw krant de aprilgrap een keertje over.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium