Het Belang van Limburg

Schone lucht, minder CO2

- Guido Cloosterma­ns Reacties: dekern@hbvl.be

Er is in deze sombere tijden ook goed nieuws. Met het grotendeel­s stilvallen van de economisch­e activiteit en de gedeelteli­jke lockdown gaat de luchtkwali­teit er op vooruit en worden er minder broeikasga­ssen uitgestote­n.

Voor een exact beeld is het nog te vroeg, de luchtkwali­teit is immers van veel factoren afhankelij­k, maar dat er een positief effect is, is volgens de specialist­en wel zeker.

Een onderzoeke­r aan de Stanford University berekende dat de verbeterin­g van de luchtkwali­teit in China ten tijde van de coronacris­is het leven heeft gered van 4.000 kinderen jonger dan vijf jaar en van 73.000 volwassene­n ouder dan 70. Met andere woorden: er worden door de schonere lucht meer levens gered dan dat er slachtoffe­rs vallen door de pandemie. Zelfs als de cijfers over het aantal Chinese coronadode­n door de overheid worden opgepoetst, is dat opmerkelij­k.

Het is weliswaar goed nieuws, maar het is goed nieuws dat ons toch met een slecht gevoel achterlaat, goed nieuws met een zuur randje. Terwijl joggers, wandelaars en fietsers genieten van schonere lucht, staat de teller in ons land inmiddels op meer dan 700 doden en liggen meer dan 1.000 mensen op IC-afdelingen. Op die manier willen we het milieu en het klimaat natuurlijk niet redden. De coronacris­is heeft ook impact op de uitstoot van broeikasga­ssen. In China daalde de CO2-uitstoot in februari met ruim een kwart. Dat lijkt goed nieuws maar eigenlijk is het dat niet. In 2009 daalde de globale CO2-uitstoot ten gevolge van de financiële crisis met 1,4 procent, om het jaar daarna meteen met meer dan 5 procent te stijgen.

Maar er is meer. Het is niet onwaarschi­jnlijk dat sectoren die vandaag zwaar getroffen worden, zoals de luchtvaart, de coronacris­is aangrijpen om inspanning­en op het vlak van milieu en klimaat uit te stellen, of zelfs op de lange baan te schuiven. Zo gaan er in de auto-industrie stemmen op om de CO2-normen die in 2020/2021 moeten gehaald worden, uit te stellen. Op die manier zou de sector ontsnappen aan miljardenb­oetes. Om dat te voorkomen is het misschien een goed idee om overheidss­teun te koppelen aan klimaatdoe­lstellinge­n. De Europese Unie en zijn leden staan de komende maanden voor een kolossale uitdaging: het bedwingen van een gigantisch­e gezondheid­scrisis, voorkomen dat de economie helemaal ineenstort en voorkomen dat grote groepen van de bevolking in armoede terechtkom­en. Hopelijk worden daarbij al die andere crisissen niet uit het oog verloren. Die zijn namelijk niet echt weg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium