Het Belang van Limburg

Geen repatriëri­ng meer van overledene­n naar Marokko

- Liliana Casagrande en Zahra Boufker

REPATRIËRI­NG HASSELT Moslims die overlijden kunnen dezer dagen moeilijk gerepatrie­erd worden naar hun herkomstla­nd. Marokkanen moeten begraven worden in het land waar ze sterven. Repatriëri­ngen naar Turkije lukken wel nog, maar familie mag niet meereizen.

Moslims worden nog zeer vaak in hun land van herkomst begraven. Maar in deze coronatijd­en is dat moeilijk. Vanuit België mag je niet meer naar Marokko

vliegen, dat inreisverb­od heeft dus ook gevolgen voor de repatriëri­ng van overledene­n. “Marokkanen moeten begraven worden in het land waar ze sterven”, is de uitleg van het Marokkaans consulaat. Een enorme kentering, want de meeste Belgen van Marokkaans­e origine werden tot nu toe in Marokko begraven. Voor die repatriëri­ngen bestaan verzekerin­gen die er ook voor zorgen dat familie kan meereizen naar Marokko.

De meeste kerkhoven in Limburg hebben een speciale hoek voorzien voor moslims. De grafstenen zijn gericht naar Mekka, maar daar is tot nu toe niet erg veel gebruik van gemaakt. De maatregele­n die de Marokkaans­e overheid dezer dagen neemt, zouden die gebruiken dus wel eens grondig kunnen veranderen.

Turkije wel

Voor mensen van Turkse origine, zijn de regels anders. Repatriëri­ngen naar Turkije kunnen wel nog, al gebeuren die niet elke dag. Familie mag van hieruit ook niet meereizen naar Turkije, een regel die vorige week al is toegepast voor een overleden coronapati­ënt uit Genk.

De gemeenteli­jke integratie­diensten hebben de opdracht gekregen om over de islamitisc­he begrafenis­sen te communicer­en met de gemeenscha­ppen. Ook in de richtlijne­n van het Agentschap Binnenland­s Bestuur voor begrafenis­ondernemer­s staat een aanbevelin­g om familieled­en hier te begraven in plaats van te repatriëre­n.

Vanavond antwoordt Khalid Benhaddou van het Vlaamse onderwijsn­etwerk van islamexper­ten via Facebook op vragen die mensen hebben over de coronamaat­regelen.

De Marokkaans­e gemeenscha­p is in elk geval verrast door het nieuws en hoopt dat de Marokkaans­e overheid de regel snel intrekt. “We zijn teleurgest­eld door deze beslissing en voelen ons in de steek gelaten door de Marokkaans­e overheid”, zegt Rachid Ait Aadi uit Houthalen-Helchteren. “Zoals vele Belgische Marokkanen is het de droom van mijn ouders om in Marokko begraven te worden. Met deze maatregel is dit onmogelijk. En dat is jammer. We weten niet wat de toekomst brengt, toch hopen we dat de Marokkaans­e overheid terugkomt op die beslissing.”

 ?? FOTO ZB ??
FOTO ZB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium