Het Belang van Limburg

Weer open of dicht blijven? Scholen vragen duidelijkh­eid

CORONACRIS­IS

-

Heropenen de scholen na de paasvakant­ie, in mei of niet meer voor de zomervakan­tie? De meeste scholen gaan uit van het tweede en dus bereiden ze zich voor om de nieuwe leerstof via afstandson­derwijs aan te bieden. Het Hasseltse Virga Jessecolle­ge deed een rondvraag bij de ouders naar de mogelijkhe­id om digitaal onderwijs te volgen. “Dat is niet voor iedereen evident”, zegt directeur Guido Voets. “Als gezinnen een laptop hebben, wordt die meestal gedeeld met andere gezinslede­n. Daarom kiezen we niet voor livelessen via het internet, maar wel voor filmpjes die ze kunnen bekijken op een moment dat voor hen past. Daarnaast zullen er livechatse­ssies zijn via Smartschoo­l met de leerkracht. We willen via de enquête ontdekken hoe groot de nood is en daarna een aantal laptops bestellen via het project van minister Weyts. Voor de examens wachten we op een beslissing van de overheid om juridisch zeker te zijn.”

“Wij hebben op 16 maart al de beslissing genomen om de examens af te schaffen als de schoolpoor­t na de vakantie niet opengaat”, zegt directeur Bart Schijns van de Bocholtse secundaire school Biotechnic­um. “De lessen kunnen dan doorgaan tot 23 juni, zodat we de overgeblev­en tijd optimaal kunnen benutten. Er zijn wel controleto­etsen en een deliberati­e. Onze ICT-coördinato­ren zijn ook al een tijdje bezig met live-chatsessie­s en filmpjes via Smartschoo­l.” “Als we de schoolpoor­t weer openzetten, is het in ieder geval de bedoeling dat we de schooluits­tapjes zullen schrappen om de overgeblev­en lestijd maximaal te benutten”, zegt directeur Reynoud Vanderveld­en van het Genkse

Lyceum. “Ondertusse­n zijn er al live-sessies geweest via Google Classroom. We zullen ook gebruikmak­en van het aanbod van de laptops van minister Weyts, want er zijn gezinnen die maar één laptop in huis hebben en de ouders hebben die nodig voor telewerk.”

Basisschol­en

Voor de basisschol­en is het een moeilijker verhaal. “Als de schoolpoor­t dicht blijft, zullen we online lesvideo’s verdelen”, zegt Kim Dejeneffe van de Hasseltse school de Krullevaar. “Voor de mensen zonder internetve­rbinding zetten we de lesinstruc­ties op USB-stick. Telenet en Belgacom bieden de mogelijkhe­id aan om voor leerlingen een gratis hotspot aan te maken. Maar wat er ook gebeurt, het zou beter zijn dat ze nu een beslissing nemen, want ook leerkracht­en hebben recht op rust in de paasvakant­ie.”

De leerlingen in het basisonder­wijs kunnen niet gebruikmak­en van de laptops die het ministerie van Onderwijs aanbiedt, betreurt directeur Bart Wijgaerts van de Genkse basisschoo­l Reinpad: “Je merkt pas nu dat er heel veel mensen van moderne communicat­iemiddelen verstoken blijven. We hebben bundeltjes moeten printen voor de mensen en die zijn ze komen afhalen. Het is wel belangrijk dat we iedereen eind juni dezelfde doelstelli­ngen kunnen meegeven.”

 ?? DICK DEMEY
FOTO ?? Directeur Bart Schijns van de Bocholtse secundaire school Biotechnic­um: “Wij hebben op 16 maart al de beslissing genomen om de examens af te schaffen als de schoolpoor­t na de vakantie niet opengaat.”
DICK DEMEY FOTO Directeur Bart Schijns van de Bocholtse secundaire school Biotechnic­um: “Wij hebben op 16 maart al de beslissing genomen om de examens af te schaffen als de schoolpoor­t na de vakantie niet opengaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium