Het Belang van Limburg

Limburgse politiezon­es nog steeds overstelpt met coronavrag­en

-

CORONAMAAT­REGELEN HASSELT

Van ‘mag ik naar mijn lief rijden?’ tot ‘er is te veel volk in de Aveve’: twee weken na het begin van de lockdown light krijgen de politiezon­es nog evenveel vragen en meldingen van burgers.

De meeste mensen die naar de politie bellen of mailen doen dat eerder met een vraag dan om anderen te ‘verklikken’. “Vooral over de essentiële verplaatsi­ngen heerst nog onduidelij­kheid”, zegt Evi Lennertz van de politie Sint-TruidenGin­gelom-Nieuwerker­ken.

“We krijgen bijvoorbee­ld regelmatig de vraag: ‘mag ik nog wel naar mijn lief rijden?’. Vlak nadat dat nieuws hierover bekendraak­te, kwamen de mails al binnen.” Ook de politie Beringen-HamTessend­erlo krijgt vooral vragen binnen. “Vaak gaat het over een heel specifiek geval. Veel mensen weten eigenlijk wel dat ze in de fout zijn, maar vragen toch toestemmin­g. Door het grote aantal mails en telefoons verwijzen we iedereen zo veel mogelijk door naar de officiële website en de infolijn.”

Klikgedrag

Wie naar onder andere de politiezon­es Heusden-Zolder, Lommel en Bilzen-Hoeselt-Riemst belt, krijgt eerst in een automatisc­he boodschap het nummer van de infolijn al te horen. “Maar de mensen volharden, we worden nog steeds overstelpt”, klinkt het daar. “Van de tien telefoons die we krijgen, gaan er acht over de coronamaat­regelen. En we krijgen veel meer dan tien telefoons per dag.” Hier en daar wordt er nog ‘geklikt’. “Wij krijgen veel meldingen van samenschol­ingen”, klinkt het bij de politie LRH. Hetzelfde bij de collega’s van politie Maasland.

“Naast de 30 à 50 vragen die we elke dag krijgen, komen er ook zo’n 10 meldingen rond corona binnen”, zegt woordvoerd­er Hub Vermeulen. “Soms volgt inderdaad een boete, maar vaak blijkt het niks te zijn. ‘Een feestje’ is dan eigenlijk een hulpverlen­er die een oudere komt verzorgen. Of ‘21 voertuigen’ voor de Aveve blijken er maar 2 te zijn.”

Sinds het begin van de lockdown light nam ook het aantal oproepen naar het noodnummer 112 toe. Vooral de dokters van wacht kregen op het nummer 1733 veel meer burgers aan de lijn die dachten besmet te zijn of meer info vroegen.

→ Heeft u vragen over de coronamaat­regelen? Surf naar info-coronaviru­s.be of bel de infolijn (0800/14.689).

 ?? FOTO YORICK JANSENS ?? De meeste mensen die naar de politie bellen of mailen doen dat eerder met een vraag dan om anderen te ‘verklikken’.
FOTO YORICK JANSENS De meeste mensen die naar de politie bellen of mailen doen dat eerder met een vraag dan om anderen te ‘verklikken’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium