Het Belang van Limburg

Een op de zes Limburgse bedrijven ligt helemaal plat

CORONACRIS­IS

- Dominiek Claes

Door de coronacris­is ligt een op de zes Limburgse bedrijven momenteel helemaal plat. Maar evenveel bedrijven maken al concrete plannen om de activiteit weer op te drijven.

De economisch­e gevolgen in Limburg door de coronacris­is lijken te stabiliser­en. Dat blijkt uit de wekelijkse rondvraag van Voka bij 1.400 Vlaamse bedrijven, waarvan 216 in Limburg. De laatste rondvraag dateert van maandag 30 maart. De resultaten daarvan worden gevalideer­d door de Nationale Bank (NBB) en doen tevens dienst als input voor de economisch­e crisiscel onder leiding van Piet Vanthemsch­e en NBB-gouverneur Pierre Wunsch. De raming van de schade voor de Limburgse economie blijft gehandhaaf­d op 2,5 miljard euro tot einde april. Voor het hele land blijft dat 40 miljard euro. Ondertusse­n verwacht de helft van de Limburgse bedrijven een omzetverli­es van meer dan 50 procent. Een week geleden was dat nog 40 procent van de bedrijven. Het aantal bedrijven dat zijn omzet ziet slinken met meer dan driekwart, is nu teruggelop­en tot 19 procent (tegen 32 procent een week geleden). Opvallend: 15 procent van de Limburgse bedrijven, of bijna 1 op de 6, ligt volledig lam. “Dat kan zijn door verplichte sluiting, een gebrek aan toeleverin­g of het helemaal terugvalle­n van de vraag”, zegt directeur Kris Claes van Voka Limburg.

Zes van de tien Limburgse bedrijziek­tebriefje. ven (62 procent, +6 procentpun­t) heeft al tijdelijke werklooshe­id aangevraag­d. Goed een kwart (26 procent) denkt dat niet nodig te hebben.

Het gebrek aan personeel bij vele bedrijven houdt aan. Driekwart van de bedrijven ziet verschille­nde medewerker­s thuisblijv­en met een Daarnaast zien meer bedrijven hun medewerker­s verlof aanvragen uit schrik voor het virus (50 procent, +9 procentpun­t) of om de kinderen op te vangen (32 procent, +13 procentpun­t).

Gelukkig vermindert het aantal bedrijven dat verwacht in de fipact nanciële problemen te komen. Nog ‘slechts’ 7 procent vreest op korte termijn financiële problemen (-4 procentpun­t). Toch nog een kwart (26 procent, -5 procentpun­t) ziet dergelijke problemen opduiken binnen één tot drie maanden. “De vele maatregele­n voor uitstel van betalingen en de verwachte inwerkingt­reding van het plan van de banken tonen hun verdienste­n”, zegt Kris Claes.

Oproep

Voor ruim een op de drie bedrijven (37 procent) is het wachten tot het einde van de lockdown vooraleer de activiteit­en weer aan te zwengelen. Een op de tien (11 procent) wil wel hervatten, maar acht dat niet mogelijk door gebrek aan personeel. Een op de zes (17 procent) heeft al concrete plannen om de bedrijfsac­tiviteit weer op te voeren. “De negatieve economisch­e imvan de coronacris­is begint zich te stabiliser­en”, zegt CEO Johann Leten van Voka Limburg. “Het aantal aanvragen voor tijdelijke werklooshe­id begint ook te dalen. De vele maatregele­n om bedrijven en particulie­ren te steunen in deze moeilijke tijden, bewijzen hun nut. Tegelijk blijven vele bedrijven kampen met een gebrek aan personeel. Een verhoogde controle op ziekteverz­uim en de mogelijkhe­id om tijdelijke werklooshe­id te combineren met een andere job, zouden soelaas kunnen bieden. Er moeten gewoon meer mensen aan het werk. We mogen kwade wil daarin niet als uitgangspu­nt nemen, maar mogen het ook zeker niet zomaar negeren. We doen een warme oproep aan iedereen om te helpen en te werken waar het kan om het economisch­e herstel mogelijk te maken.”

 ??  ??
 ?? FOTO YORICK JANSENS ?? Onder meer bij LAG in Bree, producent van trailers, liggen de activiteit­en helemaal stil.
FOTO YORICK JANSENS Onder meer bij LAG in Bree, producent van trailers, liggen de activiteit­en helemaal stil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium