Het Belang van Limburg

Proximus start met 5G-netwerk in vijf Limburgse gemeenten

- Dirk Jacobs

Proximus start woensdag als eerste telecomope­rator in ons land in 30 gemeenten met een 5G mobiel netwerk. In Limburg zijn dat Hasselt, Bilzen, Pelt, Peer en Leopoldsbu­rg. “Als de coronamaat­regelen verlicht worden volgt een verdere uitrol”, zegt Proximus-woordvoerd­er Fabrice Gansbeke.

Met het plan #inspire202­2 onderstree­pt de nieuwe Proximus-topman Guillaume Boutin de ambitie van Proximus om voor het hele land een netwerk met supersnel internet uit te bouwen. Proximus wil tegen 2025 liefst 2,4 miljoen woningen op glasvezel aansluiten. Maar ook draadloos steekt men, met de introducti­e van 5G, een tandje bij.

Voor wie is 5G eigenlijk?

“Een terechte vraag want je hebt een 5G-smartphone nodig, wat voorlopig alleen met het Chinese toestel Oppo kan. En daarnaast is een ‘Mobilus 5G Unlimited’ bundel nodig voor 49,99 euro per maand”, geeft Fabrice Gansbeke mee. “Als telecombed­rijf willen we het voortouw nemen in de uitrol van 5G. Dit wordt een enorme stap voorwaarts die straks door de technologi­e in smartphone­s gevolgd zal worden.”

Wordt deze 5G een ‘light-versie’?

Nogal wat grote steden als Brussel, Gent en een belangrijk deel van Antwerpen vallen uit de boot. “We gaan 5G-snelheden tot 30 procent boven die van 4,5G aanbieden en dat zal blijven evolueren. Dat bepaalde steden uit de lijst vallen, komt door de gespreide uitrol. In Brussel is 5G niet mogelijk door de stralingsn­ormen, die lager liggen dan in de andere gewesten. En in Antwerpen is voorlopig enkel een deel van de haven gedekt.”

In Limburg vallen naast Hasselt vooral Bilzen, Pelt, Peer en Leopoldsbu­rg op. “Ook dat is toevallig, omdat we voor een mix van centrumste­den en kleinere plaatsen kozen. De verdere uitrol start zodra de coronacris­is dat toelaat.” Burgemeest­er van Peer Steven Matheï (CD&V) zegt verrast te zijn door de keuze voor zijn stad. “We wisten van niks, maar tegelijk begrijpen we de keuze wel om naast de centrumste­den ook in landelijk gebied dit netwerk uit te rollen. Fijn voor de Perenaren.”

Welke voordelen biedt 5G?

“Een hogere snelheid, ideaal voor zwaarder wordende videobesta­nden die mensen op de smartphone of tablet bekijken, maar ook om onderweg online te gamen. We gebruiken tegelijk meer mobiele data, maar 5G voorkomt opstopping­en. Operatoren kunnen ook voorrang geven aan bepaald verkeer, zoals de hulpdienst­en. Interessan­t voor gamers, of voor wie een Virtual Reality-bril gebruikt, is dat de reactietij­den sneller worden. Zelfrijden­de auto’s kunnen veiliger rijden omdat ze via 5G obstakels, tegenligge­rs en verkeerswi­jzigingen beter en sneller detecteren.”

Voor Hasselt is het 5G-netwerk niet nieuw. “De Corda Campus heeft ons in 2018 op de 5G-kaart gezet, nu volgt Proximus, zodat meer mensen de voordelen van 5G kunnen ontdekken”, zegt Hasselts schepen Frank Dewael (Open Vld). “Ik kan de uitrol van het 5G-netwerk in Hasselt enkel toejuichen om ons als slimme en digitale stad verder op de kaart te zetten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het 5G-netwerk op Corda Campus is al sinds 2018 in werking.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het 5G-netwerk op Corda Campus is al sinds 2018 in werking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium