Het Belang van Limburg

Child Focus verbolgen over “lakse bestraffin­g” pedofielen

-

OPERATIE AZRAËL DENDERMOND­E/SINT-TRUIDEN

In Dendermond­e zijn gisteren vijf mannen veroordeel­d tot celstraffe­n tussen 5 en 16 jaar in wat het grootste Belgische kinderporn­oschandaal ooit wordt genoemd. Truienaar Niels M. (31), beschouwd als de aanstichte­r, kreeg de zwaarste straf. Maar Child Focus vindt die veel te laag.

Operatie Azraël wordt beschouwd als het gruwelijks­te kinderporn­odossier ooit in ons land. Onderzoeke­rs konden vijf mannen – drie Belgen, een Brit en een Nederlande­r – ontmaskere­n als pedofielen die een database deelden van meer dan 9 miljoen kinderporn­obeelden, geordend volgens type misbruik, leeftijd en etnische afkomst van het kind, en wie de beelden had aangelever­d. De mannen maakten ook zelf beelden en ontzagen daarbij hun zoontjes niet. In totaal werden 38 slachtoffe­rs geïdentifi­ceerd. “Maar op de beelden staan zeker honderden kinderen”, zegt Heidi De Pauw van Child Focus. Er waren ook beelden van misbruik van baby’s van slechts enkele maanden oud.

De rechtbank tilt zwaar aan de feiten. “Het gaat hier om hooggeplaa­tste pedofielen die een seksuele relatie tussen volwassene­n en kleine jongetjes normaliser­en.”

Truienaar

De mannen kregen celstraffe­n tussen 5 en 16 jaar effectief. Niels M. (31) uit Sint-Truiden, die door de rechter beschouwd wordt als de aanstichte­r, kreeg de zwaarste straf. Hij ging obsessief op zoek naar kinderporn­ografisch materieige­n aal en contacteer­de minderjari­gen om er seksueel contact mee te hebben. Hij vergreep zich ook aan zijn eigen zoon en stiefzoon.

“Klap in gezicht”

Child Focus, dat zich burgerlijk­e partij stelde namens alle ongeidenti­ficeerde slachtoffe­rs, reageert verbolgen. De kinderrech­tenorganis­atie noemt de straffen “veel te laks” en “een slag in het gezicht van de slachtoffe­rs”. Heidi De Pauw: “Voor Child Focus zijn deze straffen een fout signaal naar potentiële daders. Vijftien terabyte aan beelden van seksueel misbruik van minderjari­gen, dat is evenveel als alle teksten uit vijftien grote universite­itsbibliot­heken samen. De slachtoffe­rs zijn getekend voor het leven, zij komen er niet goedkoop vanaf na vijf, zes, zeven of zestien jaar. Zij dragen de kwetsuren voor de rest van hun leven mee.”

De advocaat van Niels M. kan zich niet vinden in de uitspraak en kondigde aan hoger beroep te zullen aantekenen.

 ?? FOTO RR ?? De vijf beklaagden (op de rug) bij de start van het proces. Wegens de coronacris­is werden ze gisteren niet naar de rechtbank gebracht.
FOTO RR De vijf beklaagden (op de rug) bij de start van het proces. Wegens de coronacris­is werden ze gisteren niet naar de rechtbank gebracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium