Het Belang van Limburg

Spelersvro­uwen Teixeira, Hrosovsky en Pirard zwanger tijdens lockdown: “Als de baby er is, tonen we die via Skype”

- Pieter Vanlommel/Gunter Schoofs/ Sven Claes

VOETBAL

Nog een dikke week, en dan zou de Luikse Romane Andrien volgens de berekening­en voor het eerst moeder worden. De partner van STVV-verdediger Jorge Teixeira (33) verwacht samen met de Portugees op 8 april hun eerste kindje Kiara. “Ik zie zwanger zijn in deze tijden niet per se als een nadeel”, verrast Romane. “Een lockdown gaat immers goed samen met het einde van een zwangersch­ap. Ik profiteer ervan. Ik gebruik de vele vrije tijd om de komst van onze baby zo goed mogelijk voor te bereiden.” Zwangersch­apsbezoekj­es van vrienden of vriendinne­n zit er helaas niet in. “Buiten mijn ouders, die me van bij het begin bijstaan in de zwangersch­ap, zien we niemand. Dat maakt het soms wel wat moeilijk maar dat is voor iedereen hetzelfde nu. Anderzijds ben ik blij dat Jorge nu zoveel bij me is. Het is niet evident voor een voetballer om voor en na de geboorte zoveel bij zijn vrouw te zijn, maar dankzij de omstandigh­eden profiteren we daarvan. En dat zullen we nog veel meer doen als we met z’n drieën zijn.” Schrik om besmet te geraken met het coronaviru­s heeft Romane niet. “Ik volg de regels betreffend­e hygiëne en ik hoop dat iedereen dat doet. Soms sla ik wel eens in een kleine paniek maar dan bel ik mijn zus, die arts is. Zij slaagt er dan telkens weer in om mij te ontstresse­n.” (lacht)

Langer in de bubbel

Steeds meer zwangere vrouwen kiezen er nu voor om thuis te bevallen, maar daar denken ze ten huize Teixeira niet aan. De bevalling in het ziekenhuis baart Romane weinig zorgen. “Ik weet dat ze (in het Luikse hospitaal, nvdr.) MontLégia geen enkel risico nemen en dat ze er alles goed beveiligen. Ik zit nu meer in met wat er na de geboorte gaat gebeuren. Het is jammer dat we de baby niet meteen aan de ouders van Jorge of aan onze goede vrienden zullen kunnen tonen. Dat zal dan maar via Skype moeten gebeuren. Ik heb liever dat ons kindje één of twee maanden meer in zijn bubbel blijft bij zijn mama en papa dan dat we later spijt zouden krijgen.” Ook Waasland-Beveren-doelman Lucas Pirard zit nog op hete kolen. Enerzijds over de sportieve afloop van de competitie maar ook privé zijn het spannende maanden voor de ex-Kanarie. In juni wordt de geboorte van zijn dochtertje verwacht. De Luikse Amélie Dethier

is dus al in een ver gevorderde zwangersch­apsperiode. “Toen we in Luik woonden, werkte Amélie nog, maar sinds onze verhuis naar het Antwerpse, is ze gelukkig gewoon thuis”, aldus Pirard. “Schrik hebben we niet van het coronaviru­s, maar we zijn uiteraard waakzaam. Amélie blijft gewoon thuis. Normaal gezien moet ze bevallen in het UZA van Antwerpen, we bespreken de situatie wel met de gynaecoloo­g eer het zover is. We doen verder alles wat er van hogerhand gevraagd wordt. Ikzelf kom alleen op straat om mijn loopwerk te doen. Met mondmasker? Nee, toch niet. Ik hou wel voldoende afstand. Verder komen we met niemand in contact. Het is en blijft een bizarre situatie voor iedereen. En niemand die precies weet hoe lang dit nog gaat duren, dat maakt me best wel wat nerveus.”

Prenatale vakantie

Ook KRC Genk-middenveld­er Patrik Hrosovsky mag zich binnenkort voor het eerst vader noemen. In de tweede helft van april bevalt zijn Tsjechisch­e vrouw van een zoon. “Ik bekijk alles rationeel”, vertelt Klara Hrosovska. “Ik vermijd elk contact en gebruik liters desinfecti­egel. Ik vertrouw op mijn immuunsyst­eem en ik hoop dat de situatie snel verbeterd als iedereen zijn verantwoor­delijkheid neemt. Ik kom ook niet buiten zonder mondmasker en draag altijd wegwerphan­dschoenen als ik boodschapp­en doe. In Tsjechië heeft dit zijn succes al bewezen, dus doen we dit ook in België. Patrik en ik hebben ook kort nagedacht over een thuisbeval­ling, maar we voelen ons toch zekerder met medische begeleidin­g in de buurt. We hebben gekozen voor een babyvriend­elijk ziekenhuis, waar natuurlijk­e bevallinge­n primeren. Intussen geniet ik volop van de tijd met Patrik en mijn dagelijkse yogasessie, waar ook Patrik soms aan deelneemt. We zien deze quarantain­e als een prenatale vakantie. (lacht) Het maakt me wel droevig dat ik na de geboorte van onze zoon geen bezoek kan ontvangen, maar ik respecteer de maatregele­n van de overheid.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium