Het Belang van Limburg

Corona maakt Meunier, Mertens en Vertonghen nog meer gegeerd

De economisch­e impact van de coronacris­is zal voelbaar zijn tot op de transferma­rkt. Prijzen dreigen te kelderen en transfervr­ije spelers zullen nog meer grof wild worden. Goed nieuws dus voor Rode Duivels Thomas Meunier, Dries Mertens en Jan Vertonghen,

- Koen Van Uytvange en Joost Marynissen

Als we de Catalaanse krant Sport mogen geloven, heeft FC Barcelona drie Rode Duivels in het vizier. Thomas Meunier, Dries Mertens én Jan Vertonghen. Wat ze gemeenscha­ppelijk hebben? Ze spelen voor het nummer één van de FIFA-ranking en zijn internatio­naal gepokt en gemazeld. Maar vooral: op 30 juni loopt hun contract af. De berichtgev­ing van Sport lijkt puur nattevinge­rwerk - nergens werd bevestigd dat Barça echt concreet is maar het fundament van hun redenering snijdt wel hout. Barça zal deze zomer proberen koopjes te doen. Waarom? Barcelona dreigt alleen al door de voorlopige schorsing van La Liga tijdens de coronacris­is zo’n 100 miljoen euro te mislopen, oftewel tien procent van het budget. Ook de Europese topclubs zullen dus twee keer nadenken vooraleer ze het volgende transferre­cord breken. “Momenteel zitten clubs in een fase van onzekerhei­d omdat niemand weet of er dit seizoen nog gevoetbald wordt, of er nog tvgelden onderweg zijn of niet, enzovoort. Ieder zoekt naar zijn manier om het financieel rond te krijgen”, zegt Tom De Mul, zaakwaarne­mer van Jan Vertonghen. “Maar de kans dat er straks weer enorme bedragen worden gespendeer­d op de transferma­rkt is eerder klein. Vermoedeli­jk zullen ook de allergroot­ste clubs een stuk spaarzamer zijn.”

Waardedali­ng van 28%

Onderzoeks­bureau CIES berekende dat de transferwa­arden van spelers uit de grootste vijf Europese competitie­s al met 28 (!) procent gezakt zijn. Een implosie van de transferma­rkt staat voor de deur. En dat mes snijdt aan twee kanten. Misschien worden spelers goedkoper, maar behouden ze wel nog hun waarde in tijden van financiële onzekerhei­d? Een dure transfer is meer dan ooit als spelen op de beurs. Zeer risicovol. Aan pakweg Dries Mertens, transfervr­ij bij Napoli, is geen groot financieel risico verbonden. “Het is dus onvermijde­lijk dat, als je geen wedstrijde­n speelt en daardoor inkomsten mist, de clubs hun spelers minder kunnen betalen en de budgetten gewijzigd worden. Sommige clubs zullen op de rand van de afgrond staan of zelfs failliet gaan. Met meer spelers op de markt en minder budget, is het logisch dat die prijzen zakken”, zegt Stijn Francis, zaakwaarne­mer van Dries Mertens.

“En”, vermoedt Tom De Mul, “ploegen die geneigd zijn om spelers te kopen voor 30, 40 miljoen euro, zullen nu elders kijken. Clubs kijken doorgaans naar het totaalplaa­tje: het loon plus de transferso­m. Dan is het makkelijke­r om te kiezen voor transfervr­ije topspelers.”

Dortmund wacht op Meunier

Dat maakt Thomas Meunier (PSG), Dries Mertens (Napoli) en Jan Vertonghen (Tottenham) net zo interessan­t. Bewezen klasse op het hoogste niveau. En gratis. Meunier verkeert op zijn 28ste in de fleur van zijn leven. Het contract bij Dortmund ligt klaar. Wil hij echter het onderste uit de kan halen, luistert hij ondertusse­n nog naar andere aanbieding­en. Leeftijdsg­ewijs zijn Mertens en Vertonghen, beiden bijna 33, in het nadeel, maar ook zij hebben overtuigen­de verkoopsar­gumenten. Vertonghen kende de jongste jaren wel kleine enkelbless­ures, maar elke club smacht naar een uitvoetbal­lende, linksvoeti­ge verdediger met ervaring .

Idem voor Mertens, die de afgelopen jaren amper een wedstrijd miste en als laatbloeie­r nog jaren mee zou moeten kunnen. In het verleden liet hij aanbieding­en van Chelsea en Barcelona liggen, omdat hij niet op de bank wil zitten. Nu toont Inter al maanden interesse. Alleen weegt ook hier het financiële aspect door. Met zijn loon bij Napoli, volgens La Gazzetta dello Sport 4 miljoen euro, zou hij bij Inter de op drie na best betaalde speler zijn. Kortom, wie biedt straks het meest én kan sportief nog iets voorleggen? Voor bovengenoe­mde Duivels wel een klein minpunt. Het wegvallen van het EK. “Dat is een nadeel”, zegt De Mul. “Het EK is een enorm platform waar België ver had kunnen komen.” Veel maakt het wellicht niet uit. Terwijl eindecontr­actspelers in België bang afwachten, hebben deze drie Duivels weinig te vrezen. Aan gegadigden geen gebrek.

 ??  ?? Thomas Meunier, Dries Mertens en Jan Vertonghen: hot in voetballan­d door hun transfervr­ije status.
Thomas Meunier, Dries Mertens en Jan Vertonghen: hot in voetballan­d door hun transfervr­ije status.
 ?? FOTO BARATOUX LOIC/ABACA/PHN/RTR ??
FOTO BARATOUX LOIC/ABACA/PHN/RTR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium