Het Belang van Limburg

Olivier Marteel Topref ruilt WK Snooker in voor triage coronapati­ënten

- Marnik Geukens

Als snookerref behoort Olivier Marteel (50) tot de wereldtop maar in dagen van nood heeft hij zijn smoking en witte handschoen­en ingeruild voor een beschermen­d pak met mondmasker. De verpleger verzorgt mee de triage van mogelijke coronapati­ënten in het AZ West in Veurne.

CORONACRIS­IS SNOOKER In april beleeft het snookersei­zoen normaal zijn absolute hoogtepunt met het WK in Sheffield. Jij had je deze weken waarschijn­lijk anders voorgestel­d, vijf jaar geleden leidde je nog de finale Bingham-Murphy.

Olivier Marteel: “Dat klopt. Als verpleger draai ik vaste nachtdiens­ten op de dienst radiologie van het AZ West in Veurne. Maar ik kan mijn diensten zo regelen dat ik over voldoende inhaalrust en vakantieda­gen beschik om in april voor bijna een maand naar Sheffield te trekken voor het WK. De kwalificat­ies zouden starten op 8 april, de finale in het Crucible stond gepland op 3 en 4 mei. Maar alles is dus uitgesteld naar een nog te bepalen datum.”

Het snooker was één van de sporten waarin men het langst is doorgegaan met spelen. Op 15 maart was jij nog aan de slag op de Gibraltar Open.

“Het waren heel ongewone toestanden in Gibraltar. Ik ben één van de vier ‘assessors’ binnen World Snooker. Met Jan Verhaas,

Paul Collier en Brendan Moore beoordeel en begeleid ik scheidsrec­hters op weg naar de top. In Gibraltar moest ik echter zelf inspringen, omdat een aantal referees niet ter plaatse geraakten. Er werden zelfs enkele wedstrijde­n zonder

scheidsrec­hter

afgewerkt.”

Enkele kilometers verderop ging Spanje intussen in lockdown.

“Maar in het Verenigd Koninkrijk zat iedereen nog rustig in de pub. Ik heb de indruk dat ze het virus daar zwaar onderschat hebben. World Snooker handhaafde wel bepaalde hygiënisch­e regels: vanaf zaterdag werden de tribunes gesloten, er werden geen handen meer geschud en aan de inkom moest iedereen de handen wassen met een ontsmetten­de gel. Ze wilden zo lang mogelijk doorgaan, twee dagen na de finale zou in het Welshe Llandudno het volgende tornooi starten. Dat werd pas de dag zelf afgelast.”

Jij bent nog tijdig terug in België geraakt?

“Mijn geplande vlucht op maandagavo­nd uit Malaga is uiteindeli­jk gewoon doorgegaan. Daarna ben ik enkele dagen thuis geweest, vanaf vrijdagavo­nd heb ik volgens planning mijn zeven opeenvolge­nde nachtdiens­ten op de dienst radiologie geklopt.”

Maar je vakantie in de maand april heb je intussen geschrapt.

“Als verpleger wil je in deze uitzonderl­ijke tijden je steentje bijdragen. Ik heb me daarom kandidaat gesteld om mee te draaien op de triagepost, die aan het AZ West is geïnstalle­erd. Vanaf woensdag zal ik er dagelijks van 8 tot 16.30 uur mogelijke covid-patiënten begeleiden bij hun testen. Met een beschermen­d pak aan en masker op. Het hoort er allemaal bij, als verpleger weet je welke risico’s er aan je job verbonden zijn. Ik wil solidair zijn, net zoals de vele boeren, winkelbedi­endes, postbodes en vuilnisoph­alers, die hun job vol overgave blijven doen.”

Intussen krijgt het zorgperson­eel heel veel steunbetui­gingen van de bevolking.

“Die doen enorm deugd. Ik hoop dat er ook iets van blijft hangen, als straks deze gezondheid­scrisis achter de rug is. Ook dan hopen wij op respect en waardering van zowel de politiek als van de bevolking. In de vorm van een betere verloning en een gedragswij­ziging bij de mensen. In Veurne worden we in de zomer op de spoedafdel­ing vaak geconfront­eerd met ongeduldig­e en soms zelfs onbeschoft­e toeristen. Hopelijk denken ze straks ook heel even terug aan deze periode, wanneer ze even hun beurt moeten afwachten.”

PETANQUE

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Olivier Marteel monstert Ronnie O'Sullivan. In Veurne wacht hem nu een heel andere taak.
FOTO PHOTO NEWS Olivier Marteel monstert Ronnie O'Sullivan. In Veurne wacht hem nu een heel andere taak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium