Het Belang van Limburg

Ouders zieke Kiana (12) op zoek naar 59.000 euro voor therapie

De 12-jarig Kiana Laureyssen­s kan haar leven voor een tijdje stabiel en kwalitatie­f verlengen als ze in Keulen een behandelin­g volgt die 59.000 euro kost. Haar vader en uit Genk afkomstige moeder hopen via crowdfundi­ng dat bedrag bijeen te krijgen.

- Chris Nelis

Kiana was negen toen ze te horen kreeg dat ze botkanker had. De klap was zwaar voor het meisje, haar ouders en broer. Kiana’s ouders zijn al sinds 2012 gescheiden, maar strijden sinds 2017 als een hecht team voor Kiana. “De diagnose was verschrikk­elijk”, zegt vader Nico Laureyssen­s. “Ze heeft chemokuren gevolgd en bestraling gehad. Maar het helpt niet. Haar linkerarm is inmiddels verlamd als gevolg van de groeiende tumor. Die neemt toe in de richting van de hersenstam. Dat betekent dat op termijn ook andere lichaamsde­len één voor één zullen uitvallen. En dat is wat we per se willen voorkomen. We weten dat genezing momenteel niet mogelijk is. Maar we hopen de groei van de tumor af te remmen, dan bestaat er een mogelijkhe­id dat ze een tijdlang nog enigszins stabiel en kwalitatie­f kan leven.”

Geen spaghettif­eesten

Zo’n behandelin­g is in ons land niet mogelijk, maar wel in Keulen wel. “Kostprijs 59.000 euro kregen we te horen”, gaat Laureyssen­s verder. “Daar sta je dan met je bankkaart. We proberen nu het geld bijeen te krijgen via fundraisin­g. In afwachting krijgt ze in het Gasthuisbe­rg in Leuven bestraling­en en aansluiten­d medicatie. Daarmee kan de tumor eventjes ingekapsel­d worden en krijgen we wat tijd om aan geld te geraken voor de behandelin­g in Keulen.”

Klassieke fondsenwer­ving via onder meer benefietco­ncerten, mosselof spaghettif­eesten zit er wegens de coronacris­is voorlopig niet in. “Kiana zelf stelde voor om kunstwerkj­es te maken en te verkopen”, gaat Nico verder. “Het is een hele sterke meid. Wij zijn er allemaal kapot van, terwijl zij ons sterk houdt. Je zou de ziekte willen overnemen. Maar dat gaat helaas niet.”

Virtueel concert

Ook mama Alissa Pipeleers is zwaar aangedaan. “De behandelin­g in Keulen is haar laatste kans”, zegt Alissa. “We moeten er door zien te geraken. Dan hebben we ook nog een beetje hoop voor de toekomst. Het is allemaal al beangstige­nd genoeg en met de coronacris­is en alle risico’s die daar bij komen kijken wordt het alleen maar erger. We proberen via sociale media een crowdfundi­ng te organisere­n. Dat heeft tot nu 16.000 euro opgeleverd. Ik ben de mensen die ons gesteund hebben ontzettend dankbaar. Maar wij moeten nog een tandje bijsteken. Ik ben zelf zangeres en ken heel wat mensen uit de muziekwere­ld, zoals Salim Seghers. Ook hij wil helpen. Misschien kunnen we wel een virtueel concert organisere­n. We gaan samen nog brainstorm­en om te kijken wat mogelijk is. Hopelijk slagen we erin om haar nog een tijdje bij ons te hebben.”

→ Wie de familie van Kiana wil steunen kan Nico Laureyssen­s contactere­n via 0476/99.40.45 of nico.laureyssen­s@telenet.be.

 ?? FOTO RR ?? Vader Nico en moeder Alissa hopen 59.000 euro bijeen te krijgen voor de behandelin­g van Kiana. “Ze stelde zelf voor om kunstwerkj­es te maken. ze is zo’n sterke meid.”
FOTO RR Vader Nico en moeder Alissa hopen 59.000 euro bijeen te krijgen voor de behandelin­g van Kiana. “Ze stelde zelf voor om kunstwerkj­es te maken. ze is zo’n sterke meid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium