Het Belang van Limburg

Agent wijst parkeerbed­rijf terecht na parkeerboe­te

- Chris Nelis

Stephan Schroyen wees parkeerbed­rijf OPC terecht na een onterechte parkeerboe­te. Maar hun antwoord schoot in het verkeerde keelgat. “Uw retributie van 15 euro werd geschrapt, maar als dit nog eens gebeurt, dan geven we uw nummerplaa­t door aan de politie en krijgt u 120 euro boete voor fout parkeren.”

Stephan geeft toe dat hij geparkeerd stond waar het niet mocht. “Het was carnaval in Genk-Centrum”, doet de agent van de wegpolitie van Hasselt zijn verhaal. “We zochten een plaatsje en zagen er één op het grasperk op de hoek van de Reinpadstr­aat en de Mosselerla­an. Er stonden daar al heel wat wagens. Toen ik terug kwam, zag ik dat er achter mijn ruit een retributie stak voor het betalen van 15 euro. Ik heb er geen enkel probleem mee als ik in een retributie moet betalen in een zone die daarvoor voorzien is. Maar op deze plaats had een parkeerwac­hter geen enkele bevoegdhei­d. Ik stond op een verhoogde berm. En daarvoor mag alleen de politie verbaliser­en. Ik heb dat ook zo laten weten aan het parkeerbed­rijf. Vooral omdat ik mij niet van de indruk kan ontdoen dat het hen er enkel om te doen is zo veel mogelijk geld te verdienen. Mensen die geen politionel­e achtergron­d hebben, zoals ik, en niet op de hoogte zijn van zulke regels betalen veelal braafjes onterecht die retributie.”

Pas in dienst

Dat die retributie zou worden kwijtgesch­olden wist Schroyen op voorhand. Het was wel de reactie van de parkeerwac­hter die hem tegen de borst stuitte. “Uw retributie wordt geannuleer­d”, zo staat er in de reactie te lezen. “Maar als dit nogmaals gebeurt geven wij dit door aan de politie en mag u 120 euro betalen voor verkeerd parkeren in plaats van 15 euro.” Schroyen vraagt zich luidop af hoe hij dat moet interprete­ren. “Als een bedreiging? Dit kan toch niet.” De agent gaf zijn ongenoegen te kennen aan zowel de stad Genk als aan het parkeerbed­rijf. “Ja, we weten hiervan”, zucht Peter Lamens, beheerder van het parkeerbed­rijf OPC. “Het gaat om een fout van onze bediende. Ze was nog maar pas in dienst en had niet zoveel ervaring. We hebben dan ook uitgebreid onze excuses aangeboden aan mijnheer Schroyen. Ik begrijp niet zo goed waarom hij er dan nog mee naar de pers stapt. Moeten we nu helemaal door het stof kruipen?”

“Ik kan mij niet van

de indruk kan ontdoen dat het hen er enkel om te doen is zo veel mogelijk geld te verdienen”

Stephan Schroyen

 ?? CHRIS NELIS ?? Politieage­nt Stephan Schroyen: “Bij een parkeerove­rtreding op deze verhoogde berm mag alleen de politie optreden. Hoeveel mensen hebben zo’n retributie al onterecht betaald?”FOTO
CHRIS NELIS Politieage­nt Stephan Schroyen: “Bij een parkeerove­rtreding op deze verhoogde berm mag alleen de politie optreden. Hoeveel mensen hebben zo’n retributie al onterecht betaald?”FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium