Het Belang van Limburg

Zornik ontwaakt in 2021 uit winterslaa­p

Omdat De Afrekening dit jaar 35 jaar bestaat, zendt Studio Brussel vandaag alle nummer één hits uit die ooit helemaal bovenaan in de Heilige Lijst prijkten. Zornik is prominent aanwezig met acht nummers. Maar Buyse (43) plant ook een comeback van Zornik.

- Christof Rutten

Hey Girl, Goodbye, Scared Of Yourself, Believe in Me, Black Hope Shot Down, The Backseat, The Enemy en Walk: het zijn allemaal nummers van Zornik die in De Afrekening op nummer één belandden. Acht in totaal – It’s So Unreal zit daar gek genoeg niet bij – en dat is meteen goed voor de tweede stek qua aantal hoogste noteringen. Zowel op het vlak van nationale als internatio­nale bands. “Alleen dEUS heeft er nog meer”, zegt Koen Buyse. “Niet slecht, zeker als je bedenkt dat het radiolands­chap tegenwoord­ig erg veranderd is door het aanbod van allerlei streamings­platformen. In ‘onze tijd’ was De Afrekening echt wel de Heilige Lijst, een soort van Spotifylij­st van de rock.” Vanavond om 20 uur speelt hij live een onlineconc­ert voor Studio Brussel. Maar ook voor de Blijf In Uw Kot-concerten van Het Belang van Limburg is Koen Buyse aan de slag, en daarvoor doet hij iets speciaals. “Net als voor Studio Brussel zal ik een aantal nummers akoestisch brengen, maar we hebben ook een nieuwe versie gemaakt van Scared Of Yourself. Met een nieuwe tekst, aangepast aan de coronacris­is van nu. Iedereen van de band heeft daaraan meegewerkt. Drummer Davy, bassist Bas, toetsenist Pedro en gitarist Tom, elk vanuit zijn eigen kot. Al die bijdragen heb ik samen in mijn homestudio tot een nieuwe versie gesmeed.”

Volgend jaar

Maar er lijkt nog meer aan te komen. “In 2021 gaan we met Zornik weer iets doen. Daar zijn concrete plannen voor. Maar of dat een reeks concerten én een nieuwe plaat gaan worden, kan ik nu nog niet zeggen. Maar je gaat zeker volgend jaar weer van ons horen.”

Altijd in quarantain­e

Daarmee lijkt de band wakker te worden uit een winterslaa­p. Het laatste album van Zornik, Blinded by the diamonds, dateert van 2015. Buyse is alvast thuis bezig met het schrijven van songs. “Voor mij verandert er niet zo veel met deze coronacris­is”, zegt hij. “Als ik niet aan het optreden ben, zit ik altijd wel een beetje in quarantain­e, want dan ben ik altijd bezig in mijn studio. Maar andere artiesten over de vloer krijgen, mag nu natuurlijk niet. Dus ben ik vooral met eigen materiaal bezig. Ik ben songs aan het afwerken, nieuwe nummers aan het schrijven … We hebben nu allemaal meer tijd, vandaar ook dat we als groep voor het eerst met elkaar hebben gewerkt vanop afstand. Dat is technisch gezien mogelijk tegenwoord­ig, en dat is best wel interessan­t voor in de toekomst.”

312 kilometer

Naast muziek is fietsen een passie van Buyse. Houdt hij zich daar nu ook mee bezig? “Toch wel, maar het zijn fietstocht­jes om er af en toe eens uit te zijn, om een frisse neus te halen. Ik had plannen om eind april voor de derde keer aan de Mallorca 312 mee te doen, een fietstocht van 312 kilometer. Maar die is natuurlijk afgelast, en daarmee zijn die trainingsd­oelen nu alvast weggevalle­n. Volgend jaar dan maar.”

→ De Ultieme Eindafreke­ning, vandaag tussen 16 en 19 uur, Studio Brussel. Om 20 uur vindt het live onlineconc­ert van Koen Buyse plaats op de Facebookpa­gina van StuBru.

 ?? FOTO RR ?? Koen Buyse en Zornik: vanavond live op StuBru.
FOTO RR Koen Buyse en Zornik: vanavond live op StuBru.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium