Het Belang van Limburg

Corona in Gentbrugge: “Met vier kinderen in huis verveel je je niet”

- Tom Vets

Hoe zou het in deze coronatijd­en zijn in Gentbrugge? Joris Hessels zoekt vanavond zijn getuigen op in een special.

Vorig jaar verhuisde televisiem­aker Joris Hessels met zijn gezin naar Gentbrugge. Hij verkende op televisie zijn nieuwe woonplaats en maakte kennis met de bewoners. “Net nu ik mijn buren begon te kennen, moeten we in ons kot blijven”, sakkert Hessels. “Als ADHD’er is dat een lastige opgave voor mij. Maar hoe is dat elders? Dat wou ik te weten komen. Op tien dagen blikten we deze special in.”

Hessels en co hielden zich aan de veiligheid­svoorschri­ften. “De meeste mensen sprak ik thuis via Skype. Maar ik spreek ook Simonne, zij is 90 jaar. Ik ben haar gaan opzoeken aan haar voordeur. Ook Laurent heb ik opgezocht. Hij heeft afasie, waardoor het anders moeilijk communicer­en was.”

Oorlog

Hessels merkte dat het voor mensen met een respectabe­le leeftijd lastiger is dan voor jonge mensen in deze crisis. “Wij kunnen ons nog behelpen. Maar wat doe je als je sowieso al afhankelij­k was van anderen? Sommige van de getuigen maakten de oorlog nog mee. Ze zeiden me dat ze dat makkelijke­r vonden. Toen mocht je overdag gewoon vrij bewegen en had je enkel een avondklok. Nu moeten ze constant in huis blijven. Maar ik begrijp hen volkomen. Ik heb de mensen graag ook dichtbij en dat kan niet meer.”

Het gezin Hessels heeft vier kinderen. “Van tien, acht, acht, en anderhalf jaar. De oudste kinderen nemen dit best serieus. Ze weten dat ze maar één keer per dag naar buiten kunnen voor een wandeling, en ze zitten ons ook niet te knuffelen. Elke dag werken ze braaf voor school.”

Net als vele anderen is de profession­ele agenda van Hessels ook leeg door deze crisis. “Drie weken geleden zou ik de eerste aflevering inblikken van het tweede seizoen van De Weekenden. Dat is afgelast. Al mijn optredens en toneelvoor­stellingen ook. Dat is heftig, maar je voelt dat we allemaal in de shit zitten. Dat zorgt voor veel solidarite­it.”

Met de vingers draaien, kan Hessels niet. “Met vier kinderen in huis ga je je nooit vervelen. Het is zelfs zoeken naar een moment om even wat dingen voor later voor te bereiden.”

→ Gentbrugge, Canvas, 21.20 uur

 ?? FOTO CANVAS ?? “Ook Laurent heb ik opgezocht”, zegt Hessels. “Hij heeft afasie, waardoor het anders moeilijk communicer­en was.”
FOTO CANVAS “Ook Laurent heb ik opgezocht”, zegt Hessels. “Hij heeft afasie, waardoor het anders moeilijk communicer­en was.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium