Het Belang van Limburg

Ayza (7) in ‘Dat belooft voor later’: “Ze is niet op haar mondje gevallen”

- Christof Rutten

TELEVISIE BERINGEN Vanavond krijgt Staf Coppens de Limburgse Ayza (7) uit Beringen over de vloer. “Ze is een lieve, snuggere meid die niet op haar mondje is gevallen”, zegt mama Burcu.

Vorig jaar stond Burcu nog te lachen aan de schoolpoor­t van De Buiteling in Paal, waar Ayza naar school gaat. “Er was een mail van VTM. Of er kindjes waren die geïnteress­eerd waren om mee te doen aan Dat belooft voor later. We hadden het erover met andere ouders, en we dachten: waarom niet? Na twee dagen kwam er al telefoon: of ze eens konden kennismake­n met Ayza.”

Nerveus

De programmam­akers ontmoetten een vlot zesjarig meisje, en ze werd al snel geselectee­rd. “Ayza is niet op haar mondje gevallen”, zegt Burcu. “Dat moet je niet negatief opvatten. Ze is gewoon een vlotte meid die héél graag praat. (lacht) Als ze iemand ontmoet, zal ze niet verlegen zijn om daar meteen een heel gesprek mee aan te gaan. En als ze ergens over babbelt, doet ze liever de uitvoerige, lange uitleg dan de korte. Daarnaast is ze heel erg sociaal. Van wie ze dat heeft? Ik weet het niet. Van mij misschien? Een soort beroepsmis­vorming?”

Zou kunnen, want Burcu is lerares. Ze geeft Project Algemene Vakken op Campus Hast in Hasselt. Handig in coronatijd­en, een privéjuf thuis. Of niet? “In het begin wisten we niet hoe we dat moesten aanpakken, want Ayza is erg actief. Ze gaat naar de zwemles, doet ballet, volgt elke zondag Turkse les … De eerste dagen zei ze dat ze zich wat verveelde, maar nu zijn haar dagen vol. We hebben een schema opgemaakt dat ze goed opvolgt. Inclusief huiswerk en dagelijkse beweging. Ze beseft wel wat er aan de hand is. Ze snapt waarom ze afstand moet houden van anderen en waarom de school dicht is. De laatste dagen is ze vooral nerveus over de uitzending van vanavond. Ze kijkt er enorm naar uit.”

Andy Peelman

In Dat belooft voor later ‘fopt’ Staf Coppens kinderen. De ouders moeten inschatten wat hun kind gaat doen. Hoe reageren ze op een situatie? In de aflevering van vanavond heeft Coppens voor een vervanger gezorgd om de drie kinderen Louis, Marie-Lou en Ayza rond te leiden bij VTM. Andy Peelman zal hen onder zijn hoede nemen en een quiz met hen spelen. Zaten Burcu en haar partner een beetje juist? “Ayza is iemand die echt zichzelf blijft. Maar ik vond het toch heel moeilijk om te voorspelle­n wat ze zou doen. Kinderen kunnen verrassend uit de hoek komen. Toen ze vroegen wat ze later wilde doen, kwam ze in ieder geval met een antwoord dat we niet meteen zagen aankomen.”

→ Dat belooft voor later, VTM, 20.35 uur

 ?? FOTO VTM ?? Papa Yasin en mama Burcu met dochter Ayza.
FOTO VTM Papa Yasin en mama Burcu met dochter Ayza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium