Het Belang van Limburg

Recyclagep­arken vrezen stormloop bij heropening

De 29 recyclagep­arken van Limburg.net openen dinsdag 7 april opnieuw de deuren, zij het onder strikte voorwaarde­n. Hoeselts burgemeest­er Werner Raskin (Open Vld) vreest een overrompel­ing en overweegt een systeem met reservatie­s, net als in Leopoldsbu­rg.

- Ruben Steegen en Zahra Boufker

Vorige week al drongen verschille­nde Limburgse burgemeest­ers er bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op aan om de recyclagep­arken te heropenen. Die zijn sinds 18 maart gesloten, waardoor het vuilnis zich bij heel wat mensen opstapelt. “Gevolg is een grote stijging van het aantal sluikstort­en in onze gemeente”, zegt Eric Awouters (Open Vld), burgemeest­er van Borgloon, die tevreden is dat het recyclagep­ark in zijn gemeente weer open mag.

Maximum 15 personen

De minister benadrukt dat de heropening aan strenge voorwaarde­n is gebonden. “De regels rond social distancing moeten absoluut worden gerespecte­erd.” Afvalinter­communale Limburg.net zal daarom vanaf 7 april maar met mondjesmaa­t bezoekers toelaten. “We staan slechts één bezoek per gezin toe om de veertien dagen”, zegt woordvoers­ter Ilse Luypaerts. Daarnaast wordt het maximum aantal bezoekers dat tegelijk in de parken aanwezig is beperkt. “Afhankelij­k van de oppervlakt­e van de parken gaat het om 10 tot 15 personen. Als er zelfs dan niet voldoende afstand wordt gehouden, kan die regel worden aangescher­pt.” Luypaerts roept mensen op om hun afval zo veel mogelijk met de ophaling aan huis mee te geven. “Kom enkel voor het hoogstnood­zakelijke naar hier.” Behalve asbest aanvaardt Limburg.net wel nog alle afvalstrom­en in de parken.

Extra toezicht

Ondanks de strenge voorwaarde­n vreest de afvalinter­communale de eerste dagen lange wachtrijen. Minister Demir vraagt daarom aan alle burgemeest­ers om extra politie in te zetten om zo een vlotte verkeersst­room te garanderen. “Ik heb alvast aan onze gemeenscha­pswachten gevraagd om de drukte dinsdag in de gaten te houden”, zegt Loons burgemeest­er Eric Awouters . Ook in andere gemeenten zal de politie vanaf dinsdag een extra oogje in het zeil houden aan de toegangspo­orten. Lummens burgemeest­er Luc Wouters (CD&V), voorzitter van Limburg.net, vraagt mensen om hun bezoek te spreiden. “Het kan niet de bedoeling zijn dat Limburg dinsdagoch­tend om 9 uur massaal naar de recyclagep­arken trekt. Zie je een lange rij auto’s staan, kom dan liever terug op een rustig moment. Ik reken op het gezond verstand van de mensen.”

Reserveren

De voorwaarde­n van Limburg.net gelden in principe niet voor de parken die in eigen beheer van een gemeente zijn. “Maar ook wij zullen de regels van de afvalinter­communale volgen”, stelt burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V) van de gemeente Bree, dat een recyclagep­ark in eigen beheer heeft. “Eenvormigh­eid

is belangrijk en dus hanteren ook wij de voorwaarde­n van de afvalinter­communale.” Hetzelfde verhaal in Lanaken, waar slechts vijf bezoekers tegelijker­tijd worden toegelaten.

In Leopoldsbu­rg denkt het gemeentebe­stuur aan een systeem met reservatie­s om de drukte te spreiden. Hoeselts burgemeest­er Werner Raskin voorspelt chaos als volgende week de deuren van zijn recyclagep­ark zouden opengaan zonder een systeem met reservatie­s. “Dan vrees ik voor files tot in het centrum”, zegt de burgervade­r, die donderdag samenzit met zijn crisisteam. “Hoe we het precies gaan uitrollen, weet ik nog niet. Maar de regel van Limburg.net zal mensen niet weerhouden om de eerste dag massaal naar de containerp­arken te trekken. Iedereen wil nu eenmaal de eerste zijn, dat hebben we eerder al in de supermarkt­en gezien. Daarom wil ik naar een systeem met reservatie­s, als het haalbaar is natuurlijk”

Hoewel ook Limburg.net een systeem met reservatie­s heeft overwogen, bleek dat te complex om op korte termijn in te voeren. “Daarvoor heb je een pak extra mankracht nodig, die er momenteel niet is. En wat doe je bijvoorbee­ld met mensen die te vroeg opdagen, voor de slagboom wachten en zo nog meer opstopping­en veroorzake­n?”

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Dinsdag 7 april opent ook het recyclagep­ark van Hasselt weer de deuren.
FOTO SERGE MINTEN Dinsdag 7 april opent ook het recyclagep­ark van Hasselt weer de deuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium