Het Belang van Limburg

Kil afscheid

- Jos Vanhoof

Gisteren werd in ons land de kaap van 700 overlijden­s door COVID-19 overschred­en. Evenveel families zijn van de ene dag op de andere in diepe rouw. In normale omstandigh­eden is het verlies van een dierbare al een zware last om dragen, maar in tijden zoals deze is dat nog een pak moeilijker. Omdat een normaal afscheid niet mogelijk is. In Italië sterven door de strikte quarantain­emaatregel­en patiënten op intensieve zorg in complete eenzaamhei­d, zonder familie om zich heen. Ook na het overlijden mogen nabestaand­en op geen enkel moment in de buurt van het lichaam komen, waardoor afscheid nemen helemaal onmogelijk wordt gemaakt. Gelukkig loopt het in ons land zo’n vaart niet. De meeste ziekenhuiz­en staan beperkt bezoek van familieled­en toe in de laatste uren van COVID-19-patiënten. Zo ook ZOL en Jessa, de twee grootste Limburgse hospitalen. Hier wordt eenmalig bezoek toegelaten bij stervende patiënten, maar dan wel onder strikte voorwaarde­n. Zo mogen er maximaal twee (Jessa) of drie bezoekers (ZOL) aanwezig zijn. Het afscheid mag hooguit twintig minuten duren, en er mag in die periode niet gewisseld worden met anderen. Eerstegraa­ds familieled­en krijgen voorrang, maar kinderen jonger dan 18 wordt afgeraden om het bezoek bij te wonen. Slechts in uitzonderl­ijke gevallen wordt dit toegestaan, namelijk bij een stervende ouder. Daarbij wordt steeds aangeboden om een kinderpsyc­holoog in te schakelen.

De bezoekers moeten beschermin­gsmateriaa­l dragen, zoals een chirurgisc­h mondmasker, een schort en handschoen­en. In het Jessa Ziekenhuis mag de patiënt niet geknuffeld of gekust worden, en het gezicht mag niet aangeraakt worden. In het ZOL is fysiek contact helemaal niet toegestaan. Eenmaal de patiënt overleden, wordt er geen bezoek meer toegelaten. Een persoon blijft immers nog tot 72 uur na zijn dood besmetteli­jk. Daarom wordt een overledene zo snel mogelijk in een afgesloten hoes naar het mortuarium gebracht, waar het lichaam volgens strikte richtlijne­n voorbereid wordt voor de uitvaart. Pas daarna is er een beperkte begroeting door de familie mogelijk, waarbij de nabestaand­en wordt aanbevolen om het lichaam niet aan te raken. Wanneer dat toch gewenst is, kan het enkel wanneer de naasten beschermin­gsmateriaa­l dragen. Het gelaat van de overledene mag daarbij geenszins worden aangeraakt.

Het zijn kille maar noodzakeli­jke maatregele­n, die er diep inhakken bij de nabestaand­en. Want ook al doen de ziekenhuiz­en en de mortuaria hun uiterste best om het afscheid van dierbaren zo menselijk mogelijk te maken, toch moet dit onvoorstel­baar

heavy zijn. Misschien moeten we daar iets langer bij stilstaan voor we in de krant de bladzijde met de statistiek­en van de dag omslaan.

 ??  ?? De Limburgse huisartsen zetten in deze crisistijd alle zeilen bij om hun patiënten met raad en daad bij te staan. Dokters Jos Vanhoof (Lommel) en Wilfried Colmonts (Borgloon) brengen dagelijks verslag uit vanuit hun praktijk.
De Limburgse huisartsen zetten in deze crisistijd alle zeilen bij om hun patiënten met raad en daad bij te staan. Dokters Jos Vanhoof (Lommel) en Wilfried Colmonts (Borgloon) brengen dagelijks verslag uit vanuit hun praktijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium