Het Belang van Limburg

Moeizame communicat­ie

-

Uw man heeft de coronaziek­te.” Met veel geduld probeert Dr. Janneke Cox aan de bejaarde echtgenote van een patiënt uit te leggen wat er met haar man aan de hand is. Dr. Cox is één van onze infectiolo­gen; de artsen die de afdeling runnen waar patiënten met een vermoedeli­jke besmetting verblijven terwijl ze wachten op het resultaat van hun test. Het is voor Dr. Cox niet eenvoudig om met deze zieken te communicer­en: ze draagt een mondneusma­sker en een plastic gezichtssc­herm, waardoor de patiënten haar mond en gelaatsuit­drukking niet zien. Bovendien wordt het geluid van haar stem gedempt. Dat maakt het voor sommigen moeilijk om de dokter te verstaan, en zeker voor hardhorend­en is dit een groot probleem. De patiënt van wie Dr. Cox de echtgenote aan de lijn heeft, is zo iemand. Janneke had net met hem overlegd of hij nog opgenomen wil worden op de dienst intensieve zorg indien hij heel erg ziek zou worden. Omdat de man haar niet begreep, was de dokter genoodzaak­t om over dit delicate onderwerp te communicer­en via pen en papier.

Ook in de normale medische praktijk worden er moeilijke gesprekken gevoerd en krijgen artsen te maken met patiënten met wie het moeilijk communicer­en is. Vaak kunnen ze dan terugvalle­n op familieled­en: zij kunnen tijdens het gesprek helpen om de boodschap over te brengen. Of er wordt later teruggekop­peld, om alle mogelijke overweging­en nog eens de revue te laten passeren. Maar dezer dagen is er geen familie aan het bed, het bezoek wordt zeer beperkt. En tijd is er zelden. Vaak zijn patiënten zo ziek dat er meteen beslissing­en moeten worden genomen. Ook het contact met de familie vormt een uitdaging. Begrijpeli­jkerwijs zijn de naasten die op nieuws wachten vaak ongerust. Normaal gezien staan de artsen en verpleegku­ndigen in voor het contact met het thuisfront, maar omdat zij momenteel tot over hun oren in het werk zitten, heeft het Jessa Ziekenhuis twee medewerker­s van de sociale dienst ingeschake­ld om de zorgverlen­ers wat te ontlasten. Zij bellen nu, in samenspraa­k met de artsen en verpleegku­ndigen, dagelijks de familie van kritisch zieke patiënten op met een stand van zaken. Een unieke service. “Uw man heeft mij gevraagd om u te contactere­n omdat hij vanwege zijn hardhorend­heid niet rechtstree­ks met u kan bellen”, zegt Janneke tegen de echtgenote. “Hij doet u veel groeten en zegt dat u zich sterk moet houden.” De dokter hoort gesnik aan de andere kant van de lijn, en ook zijzelf slikt een brok in de keel weg. Communicat­ie in coronatijd­en, het valt lang niet altijd mee. Reinoud Cartuyvels (Jessa Ziekenhuis)

 ??  ?? De twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en bundelen de krachten: klinisch biologen Deborah Steensels (ZOL) en Reinoud Cartuyvels (Jessa Ziekenhuis) schrijven een dagelijkse column vanuit de frontlinie van de coronaoorl­og.
De twee grootste Limburgse ziekenhuiz­en bundelen de krachten: klinisch biologen Deborah Steensels (ZOL) en Reinoud Cartuyvels (Jessa Ziekenhuis) schrijven een dagelijkse column vanuit de frontlinie van de coronaoorl­og.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium