Het Belang van Limburg

In times of trouble

-

De wetenschap is in volle actie. De zorg draait dag en nacht. Vrijwillig­ers springen continue in de bres. Een titanenwer­k van duizenden helden. Het lijkt of onze maatschapp­ij ontwaakt uit een diep dal van onrust. Wanneer de vijand aan de andere kant staat, is iedereen terug united. En dat is schoon om zien.

De generosite­it piekt zonder af te vlakken. Ze kleurt rood en overstijgt iedere vorm van eender welk politiek model. Noem het een ethisch reveil. We zien hoe populisme zich in bochten wringt om toch aansluitin­g te vinden bij de veerkracht van een democratis­che samenlevin­g. De bevolking neemt over als een leger van liefde. Ieder kent zijn plaats, zijn rol en zijn stem.

Geen prietpraat of nonsens maar daadkracht­ige inspanning­en die in deze tijden wonderwel werken. De creativite­it waarmee mensen spontaan hun diensten aanbieden, ieder op zijn manier, zijn van een ongezien niveau. Onze woordenboe­ken vullen zich met balkonnade­s en lockdownbu­ddies. iPadzuster­s, coronacoco­oning, fatsoenrij­en, ouderenuur­tjes, raamzwaaie­n en zorgapplau­s.

Nieuwe woorden van schoonheid en poëzie. Naast deze ontwikkeli­ng is er ook de onmetelijk­e pijn en het leed die gedragen moeten worden. Zowel psychisch als fysisch. Een proces van healing dat zich nog lang na deze aanval zal laten voelen.

Maar meer en meer zie ik het model van generosite­it opduiken als een onmiskenba­re schoonheid die zo nodig is om een samenlevin­g te laten bloeien. Kan er uit deze crisis geen model ontstaan waar deze generosite­it gehonoreer­d wordt als een echte waardemete­r? Een aanvulling op een economisch model die meespeelt in de grote cijfers. Het zou de lokale mens een grotere draagkrach­t geven in het globale verhaal. Een model dat het menselijke binnenhaal­t en fauna en flora laat herleven. Dat een nieuwe impuls geeft, met een juister perspectie­f op onvoorzien­e omstandigh­eden.

Mijn vader, filosoof, geschiedku­ndige en kunstenaar leerde mij ooit dat je een goede of een slechte president herkent aan hoe hij of zij reageert op de onverwacht­e gebeurteni­s. Wel vandaag is dat gewoon de mens aan zich.

Zij handelt, neemt verantwoor­delijkheid en bouwt een nieuwe wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium