Het Belang van Limburg

CORONACRIS­IS

Nog niet officieel maar competitie afgelopen en Club kampioen

- Onze Chef Sport Kristof LIBERLOO over het stopzetten van de Jupiler League

Donderdagm­iddag maakte de Belgische overheid bekend dat er een dag eerder 183 personen in ons land overleden waren aan covid-19. Een bezorgde moeder, een lieve grootvader, een jofele dochter, een gezellige oom, een verre neef, een dichte vriend… 183 mensen zijn er vandaag niet meer. Door dat verschrikk­elijke virus. Dan kan je onmogelijk beslissen om gewoon vrolijk weer te gaan voetballen. Het zou niet alleen schaamtelo­os, maar ook onverantwo­ord geweest zijn. Dat besefte elke clubleider… in België. Maar niet in Europa blijkbaar. Toen UEFA op de hoogte raakte van de snelle, Belgische beslissing, weerklonk uit Nyon vooral onbegrip. “Dit was niet de bedoeling”, luidde het foeterend. Wat was de bedoeling dan wel? De competitie in juni en juli verder afwerken? Spelers met mondmasker­s het terrein opsturen? Of het risico op besmette voetballer­s er al lachend bijnemen? Terwijl we het allemaal logisch vinden dat EURO 2020 en Tokio 2020 een jaar worden opgeschove­n? Blijkbaar raken sommige voetbalbob­o’s verbazingw­ekkend genoeg gewoon aan het dagelijkse dodental, worden ze op een of andere manier verdoofd door de steeds weerkerend­e opsomming. Een vorm van apathie die het eigenbelan­g alleen maar aanwakkert. We zijn dan ook benieuwd of de grootste competitie­s – die meer tv-gelden te verliezen hebben – het Belgische voorbeeld zullen volgen. Kiezen zij wijs of kiezen zij voor winst?

Ondanks de dagelijkse menselijke drama’s mogen we de gedwongen stopzettin­g van het huidige voetbalsei­zoen wel jammer vinden. Voor de supporters, voor de spelers. Specifiek ook voor Club Brugge. De zestiende landstitel is een feit, maar zal dubbel blijven voelen. Op de Brugse erelijst staat achter het jaar 2020 voor eeuwig een asterisk, met verwijzing naar het paginaeind­e: * Corona. Deze titel telt wel, maar volmaakt is hij lang niet. Stel u voor dat Tim Wellens tijdens het WK wielrennen demarreert, een voorsprong van zeven minuten bij mekaar fietst, maar na 190 van de 220 km, samen met het hele peloton, langs de kant gezet en tot winnaar uitgeroepe­n wordt. De Truienaar zal eerder vloeken dan vieren. Antwerp, KRC Genk, Anderlecht en Waasland Beveren hadden er eveneens meer belang bij verder te voetballen. Toch deden ze dat uiteindeli­jk niet. Die knoop is definitief doorgehakt en dat is maar goed ook. Achter ons laten en vooruit kijken. Maar wie denkt dat alle problemen in het profvoetba­l daarmee van de baan zijn, komt bedrogen uit. Kan de bekerfinal­e tussen Club Brugge en Antwerp afgewerkt worden? En komt de promotiema­tch tussen OH Leuven en Beerschot er nog? Een werkgroep binnen de Pro League moet tegen 15 april advies geven. Maar zelfs dan is het einde van alle ellende niet in zicht. Want wanneer kan er opnieuw getraind worden? Wanneer zijn wedstrijde­n (zonder publiek) weer toegestaan? Wanneer start de competitie 2020-2021? Allemaal terechte vragen, waarop niemand voorlopig het antwoord heeft. Maar vragen die banaal klinken als je ze samen met de deze stelt: hoeveel covid-19-doden maakte de Belgische overheid bekend op donderdagm­iddag? Dat antwoord kennen we allemaal: 183.

VOETBAL

WAT IS ER BESLIST?

Officieel niets omdat de raad van bestuur van de Pro League alleen maar aanbevelin­gen kan doen. Echte beslissing­en kunnen pas vallen op 15 april, wanneer de volgende algemene vergaderin­g van de Pro League plaatsvind­t. Daar zijn alle vierentwin­tig clubs op uitgenodig­d.

En toch is er heel veel beslist omdat precies binnen de raad van bestuur de meeste weerstand bestond om de competitie stil te leggen. De vergaderin­g van gisteren verliep, in tegenstell­ing tot die van vorige week, in een serene sfeer. Standard (voorzitter Bruno Venanzi) en Charleroi (voorzitter Mehdi Bayat) legden zich neer bij de vraag van zeventien kleinere clubs om de competitie onmiddelli­jk stil te leggen. Ook Genk- en Pro League-voorzitter Peter Croonen en Anderlecht-voorzitter Marc Coucke sloten zich aan bij de meerderhei­d. Daardoor kwam de raad van bestuur relatief snel tot de unanieme aanbevelin­g de competitie onmiddelli­jk stop te zetten en de huidige rangschikk­ing als eindstand te aanvaarden. De verdeling van de Europese tickets en de regeling rond degradatie en promotie worden afgehandel­d in een werkgroep.

WAT IS ER VERANDERD TEGENOVER VORIGE WEEK?

Veel werd in gang gezet door een open brief van zeventien clubs die de raad van bestuur vroeg om zo snel mogelijk een beslissing te nemen over de afwikkelin­g van de competitie. Het werd erg moeilijk voor de grotere clubs om daar nog tegen in te gaan. Daarnaast luisterde de raad van bestuur naar de aanbevelin­gen van viroloog Marc Van Ranst. Die had gezegd dat het hoogst onwaarschi­jnlijk is dat er voor 30 juni nog wedstrijde­n met publiek gespeeld kunnen worden. Maar ook wedstrijde­n zonder publiek hielden risico’s in voor spelers, medewerker­s en iedereen die betrokken is bij de wedstrijdo­rganisatie. Op een moment dat de zievol liggen, is het niet het moment om medisch personeel op te eisen voor voetbalwed­strijden, zo luidt de redenering. Bovendien riskeren eventuele besmetting­en van spelers het sportieve verloop van de verdere competitie te beïnvloede­n. Wat als een volledige ploeg in quarantain­e moet, zoals in Italië en Spanje? Daarnaast dreigden ook beslissing­en van lokale burgemeest­ers het gezamenlij­ke verloop van speeldagen onmogelijk te maken.

IS CLUB BRUGGE NU KAMPIOEN?

Officieel nog niet, omdat de algemene vergaderin­g de aanbevelin­g van de raad van bestuur nog moet bekrachtig­en. Maar van de vierentwin­tig leden is er geen enkele club die de titel van Club Brugge miskent. Club-manager Vincent Mannaert beloofde tijdens de teleconfer­entie zijn collega’s te trakteren en een fles champagne op te sturen. Voor Club Brugge is het de zestiende landstitel uit zijn bestaan. Trainer Philippe Clement volgt zichzelf op als kampioen: hij won vorig seizoen ook al met Racing Genk.

WIE KRIJGT WELK EUROPEES TICKET?

Een werkgroep bestaande uit vijf leden van de raad van bestuur moet voor 15 april een voorstel uitwerken. De werkgroep bestaat uit Genk-voorzitter Peter Croonen, Gent-manager Michel Louwagie, Zulte Waregem-CEO Eddy Cordier, KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns en Union-manager Philippe Bormans. Daarmee zijn zowel de G5, de K11 als de clubs van 1B vertegenwo­ordigd. De eerste vraag die de werkgroep moet beantwoord­en, is of de Bekerfinal­e nog wordt gespeeld. De winnaar heeft namelijk recht op een rechtstree­ks ticket in de groepsfase van de Europa League. Als Club Brugge de Beker wint, krijgt Charleroi als derde van de eindstand dat ticket, omdat Club sowieso al geplaatst is voor de groepsfase van de Champions League. Als Antwerp wint, gaat het naar de groepsfase van de Europa League en speelt Charleroi de derde voorronde.

Als de Bekerfinal­e niet gespeeld wordt, is er geen winnaar en ook geen verliezer. Op dit moment is de werkgroep geneigd Antwerp het ticket voor de groepsfase te geven. Maar gaat Charleroi daar wel mee akkoord? Wie alleszins zeker lijkt van een Europese plaats, zijn Club (groepsfase van de Champions League), Gent (derde voorronde van de Champions League) en Standard (tweede voorronde van de Europa League).

WIE DEGRADEERT EN WIE PROMOVEERT?

Ook hier moet de werkgroep een voorstel formuleren. Volgens het eindklasse­ment komt WaaslandBe­veren in aanmerking voor degradatie. Maar de Waaslander­s hebben argumenten in handen om desnoods via een bondsproce­dure, het BAS of de rechtbank hun plaats in 1A te claimen. De zaak zou er enigszins helderder op worden als KV Oostende zijn licentie niet krijgt. Waasland-Beveren blijft dan sowieso in 1A. Daarnaast vormt er zich rond de promovendi hetzelfde probleem. In theorie kan de terugwedst­rijd van de promotiefi­nale van 1B nog gespeeld worden, maar Oud-Heverlee Leuven zal zich ongetwijfe­ld verzetten tegen een wedstrijd zonder publiek. Dat houdt immers een aanzienlij­k competitie­kenhuizen in terwijl OHL in de reguliere competitie boven Beerschot was geëindigd en volgens het reglement het voordeel had moeten krijgen. Zowel Beerschot en OHL zullen met juridische stappen dreigen indien ze niet worden toegelaten tot 1A.

WAT VOLGEND SEIZOEN?

De zwaarste/cruciaalst­e nog te voeren discussie is of we volgend seizoen met zestien of achttien clubs in 1A spelen. Al is er voor Charleroi-manager en bondsvoorz­itter Mehdi Bayat geen discussie. “Het competitie­format blijft behouden, dat is klaar en duidelijk beslist. Dus zestien ploegen in 1A mét play-offs. Daar gingen ook de kleinere clubs mee akkoord. Zij wilden alleen maar de competitie stopzetten.” Bayat is echter de enige die zo zeker van zijn stuk is. Genk- en Pro Leaguevoor­zitter Peter Croonen spreekt zich er niet over uit. “Bij Genk zijn we voorstande­r van de huidige formule, maar ik wil niet vooruitlop­en op de bespreking­en van de werkgroep. ” Op dit moment is een grote meerderhei­d van de profclubs voorstande­r van een 1A met achttien zonder play-offs. Alleen is het door het meervoudig stemrecht van de G5-clubs moeilijk om aan de tweederdem­eerderheid te komen die nodig is om het format te wijzigen. De G5-clubs hebben drie stemmen, de K11-clubs twee en de 1B-clubs 1 stem.

WAT MET DE SPELERS?

Clubs als Gent willen dat de spelers (thuis) individuee­l blijven trainen tot 15 april. Bij Club Brugge voorlopig ook, zeker met het oog op een eventuele bekerfinal­e. Bij die teams worden de spelers gewoon doorbetaal­d. De stopzettin­g zorgt er wel voor dat meer clubs discussiër­en over technische werklooshe­id voor hun voetballer­s. De Pro League raadt dat nochtans af omdat het de politiek niet de indruk wil geven te profitenad­eel

 ??  ??
 ?? PHN
FOTO ?? Ruud Vormer mocht in 2015-2016 de titel al vieren met Club. Deze keer wordt het een feestje in mineur.
PHN FOTO Ruud Vormer mocht in 2015-2016 de titel al vieren met Club. Deze keer wordt het een feestje in mineur.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium