Het Belang van Limburg

“Frietjes geven de mensen hoop”

CORONACRIS­IS

-

Cafés, restaurant­s, brasserieë­n,…Allemaal moesten ze half maart onherroepe­lijk dicht om de verspreidi­ng van het coronaviru­s in te dijken. Enkel afhaalzake­n ontspronge­n de dans. Goed nieuws voor de ruim 5.000 Belgische frituren, al heerst er bij het Nationaal Verbond van Frituriste­n (NaVeFri) allesbehal­ve een hoerastemm­ing. “Het zou misplaatst zijn om te klagen, maar slechts 30 à 40 procent van onze frituren is nog open”, zegt voorzitter Bernard Lefèfre van Navefri. “Die hebben wel hun klanten, maar ze doen zeker geen gouden zaken. Ondanks de sluiting van alle (burger)restaurant­s noteren we geen toename van het frituurbez­oek. Het is bovendien flink aanpassen: de meeste frituriste­n werken nu met een systeem van reservatie­s, wat een pak extra administra­tie betekent.”

Lichtpuntj­e

Zo bakt Cindy’s Frietje in Bilzen al drie weken enkel nog op bestelling. “Die kan vanaf half tien door worden gebeld, we aanvaarden maximum drie klanten per blok van tien minuten”, zeggen zaakvoerde­rs Cindy en Dave. “Op die manier vermijden we een wachtrij. Mensen moeten er trouwens snel bij zijn, want vol is vol. Vooral de tijdsloten tussen 17.30 en 19 uur zijn gegeerd.” Hoewel de bestelling­en goed binnenstro­men, krijgen Cindy en Dave niet opvallend meer klanten over de vloer. “Bovendien bestellen de mensen minder. Een goed gevulde toog doet watertande­n, maar die verleiding is er nu niet (lacht). En het verbruik ter plaatse is natuurlijk volledig stilgevall­en.”

In Hasselt levert Frituur 13 aan huis. “Dat deden we al langer, maar daar wordt vandaag uiteraard nóg meer van gebruikgem­aakt”, vertelt zaakvoerst­er Vaasje vanachter de friteuse. Ook wie zijn frietjes wil afhalen, moet online bestellen en betalen. “De mensen wachten buiten. Als het klaar is, zetten we de afgewerkte bestelling op een bankje. Zo vermijden we fysiek contact.” Vlak na de ‘lockdown light’ viel het aantal klanten fors terug. “Die eerste week was iedereen even de kluts kwijt. Maar intussen hebben de mensen opnieuw hun weg naar de frituur gevonden. Frietjes geven hoop. Het is een lichtpuntj­e, iets om naar uit te kijken na de zoveelste dag in uw kot.” Toch hoopt de zaakvoerst­er dat het normale leven snel weer hervat. “De bestelling­en van bedrijven ’s middags zijn veel minder, net als de consumptie in onze frituur. Dat voel je.”

Gezellige babbel

Dat beaamt Marijn van frituur t ‘Patatje in Pelt. “Op weekdagen krijgen we iets meer hongerigen over de vloer, maar dat weegt niet op tegen de lege tafeltjes in de zaak.” In Lutselus ontvangt friturist Bjorn wel tot een derde meer klanten. “Met dank aan onze app, waardoor mensen vlot online kunnen bestelen.” Ook bij ’t Biesefritj­e in Rijkhoven is het iets drukker. “Klanten moeten telefonisc­h bestellen en buiten wachten. Dat sociale contact mis ik eigenlijk nog het meest.” “De gezellige babbel met de klanten is weggevalle­n”, zucht ook Cédric Swerts van Frit-Style in Zonhoven. “Het is allemaal heel zakelijk geworden, met strak getimede tijdsloten waarop de mensen hun frieten mogen afhalen. Bovendien krijgen we zeker ’s middags een pak minder mensen over de vloer.” In Diepenbeek draait Rita van frituur ’t Snackske nog op halve kracht. “Het is veel te kalm naar mijn goesting, maar ik laat mijn vaste klanten niet in de steek. Die soigneer ik nu extra (lacht).”

CAFÉ SOLIDAIR

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De Hasseltse Frituur 13 moet een pak meer aan huis leveren. “Onze frietjes zijn een lichtpuntj­e na een dag lang in uw kot”, zegt zaakvoerst­er Vaasje.
FOTO SERGE MINTEN De Hasseltse Frituur 13 moet een pak meer aan huis leveren. “Onze frietjes zijn een lichtpuntj­e na een dag lang in uw kot”, zegt zaakvoerst­er Vaasje.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? “We bakken enkel nog op bestelling en we aanvaarden maximum drie klanten per blok van tien minuten, zeggen zaakvoerde­rs Cindy en Dave van Cindy’s Frietje in Bilzen. “Zo vermijden we een wachtrij.”
FOTO LUC DAELEMANS “We bakken enkel nog op bestelling en we aanvaarden maximum drie klanten per blok van tien minuten, zeggen zaakvoerde­rs Cindy en Dave van Cindy’s Frietje in Bilzen. “Zo vermijden we een wachtrij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium