Het Belang van Limburg

Politie zet tijdens eerste lenteweeke­nd extra patrouille­s in

In het komende eerste lenteweeke­nd gaat de politie extra controlere­n. Dit blijkt uit een rondvraag van de redactie bij de politiezon­es in Limburg.

- HASSELT Olivier Simons

CONTROLES

Het heeft veel te maken met het goede weer dat voorspeld is bij het begin van de paasvakant­ie. Met 20 graden wordt zondag de eerste warme dag van het jaar. Verschille­nde politiezon­es zetten extra coronapatr­ouilles in.

Korpschef Geert Wouters van de politie Beringen-Ham-Tessenderl­o: “Om te vermijden dat mensen toch in de fout gaan, zetten we extra patrouille­s in. We gaan onder andere gericht controlere­n op recreatied­omeinen zoals de Paalse Plas of ’t Fonteintje.”

Ook de politie Carma voert gerichte controles uit, toegespits­t op de parken en openbare plaatsen, net zoals de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad. De politie SintTruide­n-Gingelom-Nieuwerker­ken focust zich dan weer op de fiets- en wandeltoer­isten op de bloesemrou­tes.

Gisteren nog riep Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, iedereen op om weg te blijven van de kust. Er zal streng gecontrole­erd worden, met zware boetes. De Nederlands­e premier Mark Rutte deed hetzelfde en vroeg gisteren de Belgen om niet naar Nederland te komen.

POLITIE LIMBURG

Komende zondag is waarschijn­lijk de eerste warme dag van het jaar, met temperatur­en tot 20 graden. Ook in de eerste week van de paasvakant­ie lijkt het warm te worden. Ideaal voor een wandeling of fietstocht, alleen of met uw gezin. Maar voor sommigen zal het daar wellicht niet bij blijven. Verschille­nde politiezon­es zetten daarom komend weekend extra ploegen in om de coronamaat­regelen nog meer te controlere­n.

Extra patrouille­s

“Het warme weer nodigt uit om eens een barbecue te organisere­n”, zegt korpschef Geert Wouters van de politie BeringenHa­m-Tessenderl­o. “Binnen het gezin is dat oké, maar buren uitnodigen is uit den boze. Om te vermijden dat mensen toch in de fout gaan, zetten we dit weekend extra patrouille­s in. Zij gaan onder andere gericht controlere­n op recreatied­omeinen zoals de Paalse Plas of ’t Fonteintje.” Ook de politie Carma zal gerichte controles uitvoeren en extra patrouille­s voorzien. “We zullen ons onder meer toespitsen op de gekende openbare plaatsen waar eerder al overtredin­gen zijn vastgestel­d. Wie verdachte of onveilige toestanden opmerkt, kan altijd de politie verwittige­n”, zegt woordvoers­ter Vicky Flossy. Ook haar collega Jessica Vandebeek van de politie LRH meldt dat er extra patrouille­s worden ingezet. “Die zich vooral oriënteren op die plaatsen waar veel volk zou kunnen samenkomen met het mooie weer, zoals parken en wandelgebi­eden.”

woordvoers­ter politie Carma

INBREUKEN BEBOET

Bloesemtoe­risten

De politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken focust zich dan weer op de fiets- en wandeltoer­isten op de bloesemrou­tes. “Natuurlijk mogen buurtbewon­ers wel gewoon gaan wandelen en fietsen, maar als we bijvoorbee­ld een auto zien met een fietsendra­ger, gaan we controlere­n”, zegt korpschef Steve Provost. “Ook op plaatsen waar onder meer veel bankjes zijn, gaan we extra toezicht houden.” Verschille­nde andere politiezon­es, zoals Lanaken-Maasmechel­en en Bilzen-Hoeselt-Riemst, geven ook al aan dat ze extra ploegen inzetten komend weekend. “We verwachten dat er meer samenschol­ingen gaan zijn in bijvoorbee­ld parken”, zegt Dirk Claes van politie Bilzen-HoeseltRie­mst. “Blijkbaar zijn er nog steeds mensen die niet inzien dat het nu of nooit is.” Dat blijkt ook uit het aantal pv’s die de voorbije weken zijn opgesteld voor het schenden van de coronamaat­regelen (zie grafiek hiernaast).

 ?? FOTO BELGA ?? Wandelen of fietsen tussen de bloesems is enkel toegestaan als u in de buurt woont, en dus niet met de auto komt.
FOTO BELGA Wandelen of fietsen tussen de bloesems is enkel toegestaan als u in de buurt woont, en dus niet met de auto komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium