Het Belang van Limburg

Crematoria moeten hun capaciteit verdubbele­n

- Roel Damiaans

STIJGING DODENTOL HASSELT Dag na dag groeit de dodental door corona in ons land, en dat laat zich voelen in de crematoria. Die moeten tegenwoord­ig dubbele uren draaien om alle crematies te kunnen verzorgen.

“We merken een stijging van 20 procent en die is nagenoeg volledig te wijten aan de overlijden­s door corona”, zegt Tom Wustenberg­hs, directeur van Pontes en tevens woordvoerd­er van het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria (VNOC). “In onze eigen crematoria gaat het nu al om 165 overleden coronapati­ënten: 35 in Lommel, 39 in Turnhout en 91 in Antwerpen.”

In het crematoriu­m van de stad Hasselt zijn er al 70 coronaslac­htoffers gecremeerd. “Op één week tijd hebben we 156 crematies verzorgd, het dubbele van een normale week”, zegt dienstvera­ntwoordeli­jke Niels Ector.

De crisis weegt ook op de werking van de crematoria. De normale werktijden van een crematoriu­m lopen van 7 tot 16 uur. Door de drukte is dat uitgebreid van 6 tot 22 uur. “Op die manier kunnen we de capaciteit verdubbele­n. Als het nodig is gaan onze medewerker­s langer werken”, zegt Wustenberg­hs. Ook in Hasselt draait het crematoriu­m sinds kort extra uren per dag.

Medewerker­s beschermd

Medewerker­s die kisten uit de lijkwagens halen en in de ovens plaatsen, zijn beschermd. “Wie met overleden coronapati­ënten werkt, krijgt mondmasker­s, wegwerppak­ken en handschoen­en. De kisten en de lijkwagens worden voor alle zekerheid ook ontsmet”, zegt Wustenberg­hs. “We hebben ons zo georganise­erd dat er twee ploegen zijn die nooit contact met elkaar hebben. Zo hopen we de continuïte­it te garanderen.”

“Er mogen maar maximaal 20 mensen op een plechtighe­id komen. Die mensen moeten de regels voor social distancing respectere­n. Al zijn we iets soepeler voor mensen van hetzelfde gezin. Koffietafe­ls zijn niet toegelaten. De plechtighe­den duren minder lang door de beperkte aanwezighe­id van nabestaand­en, maar er zijn er wel meer.”

Per provincie

Thuisbewar­ing

Wustenberg­hs kan het niet met cijfers staven, maar uit ervaring weet hij dat nabestaand­en van coronaslac­htoffers vandaag sneller voor crematie kiezen dan voor een klassieke begraving. “Een van de redenen zijn die beperkende maatregele­n. We krijgen vaak de vraag of de plechtighe­id na de coronacris­is kan worden overgedaan voor alle familieled­en, vrienden en kennissen. In dat geval is een crematie praktische­r omdat crematoria of uitvaartce­ntra urnen met assen mogen bewaren. Zo wordt een eventuele tweede plechtighe­id in aanwezighe­id van de urne toch mogelijk, iets wat bij een klassieke begraving uiteraard niet kan.” Ector: “Wat ook opvalt, is dat meer mensen opteren voor thuisbewar­ing. Dat heeft wellicht te maken met de strikte regels die nu gelden bij een uitvaart. Er is vandaag geen kans op een normaal afscheid, en dan verkiezen veel nabestaand­en ervoor om de urne thuis te bewaren. Om toch nog iets tastbaar te hebben van de overledene.”

Een persoonlij­k uitvaartge­dicht voor coronaslac­htoffers. Dat is het doel van Gedichtenk­rans, een initiatief waaraan zeventig Belgische dichters hun pen lenen.

Gedichtenk­rans is er gekomen op initiatief van huidig dichter des Vaderlands Carl Norac. De inspiratie vond hij bij de Eenzame uitvaart, een project waarbij dichters een gedicht schrijven voor mensen die in eenzaamhei­d begraven worden. “Dat project wordt nu uitgebreid voor de coronadode­n”, zegt dichter Michaël Vandebril. Hij werkt samen met productieh­uis VONK & Zonen, dat Gedichtenk­rans in Vlaanderen coördineer­t. “Ook deze mensen sterven eenzaam in het ziekenhuis. Door de maatregele­n moet het afscheid bovendien in beperkte kring plaatsvind­en. Als dichters willen we ons steentje bijdragen door een persoonlij­k gedicht te schrijven en zo wat troost te bieden.”

De zeventig dichters werden ingedeeld per provincie. In Limburg schrijven Luuk Gruwez, Lotte Dodion, Bart Stouten, Nerkiz Sahin, Elvis Peeters en Mustafa Kör mee. Ook Vandebril zelf, langs vaderszijd­e geworteld in Tessenderl­o, versterkt het Limburgse dichtersle­gioen. Families van een coronaslac­htoffer die graag een persoonlij­k gedicht willen, nemen contact op met VONK & Zonen. “Na de aanvraag zal een van de dichters contact opnemen met de familie en maximum vijf dagen later helemaal gratis een gepersonal­iseerd gedicht bezorgen over de overledene. Dat kunnen ze gebruiken tijdens de uitvaart.” Mits toestemmin­g van de familie verschijnt het gedicht ook op de website www.dichterdes­vaderlands.be/ gedichtenk­rans. “Daar zullen ook algemene uitvaartge­dichten beschikbaa­r gesteld worden, voor families die misschien de tijd niet vinden om een aanvraag te doen.” Gedichtenk­rans werd gisteren gelanceerd. “Na enkele uren lopen de eerste aanvragen al binnen”, zegt Vandebril. “Met zeventig dichters kunnen we wel wat werk verzetten, maar als dat nodig zou zijn, kan dat eventueel nog uitgebreid worden.” → Een gedicht aanvragen kan via

info@vonkenzone­n.be

De kunst van de boom

Alsof het gister was, zit ik weer rillend te zingen in mijn flinterige hemd van zinnen, exact als toen een pukkelprin­s nog puberde in mij, behept met een te talrijk ik, nog niet doorkneed

in grillen en usances van de laatste snik.

Ik zat te dromen in je klas, begluurde door het raam de olmen. Je sprak: ‘De kunst van de boom is het blad.’ Ik kon nog toveren: eens zou ik mij te voorschijn schrijven.

Al had de schemering de kamer nog niet ingepalmd, je hield naast mij de lamp, wees mij de weg tot in het diepste van mijn moedertaal opdat ik in haar niet verdwalen zou. En hoezeer wees je mij steeds op

het magnifieke nutteloze dat je soms toch bij moet lichten hoewel het ook vanzelf al straalt. −Een halve eeuw later. Nog steeds moet ik mijzelf tevoorschi­jn schrijven. Je ademlooshe­id doet mij

happen naar lucht. Er kwamen rovers in je aan. Zij namen bezit van je taal en je bestaan, in deze roofzuchti­gste van alle lentes, waarin voor jou geen blad meer groeit noch valt.

Luuk Gruwez

 ?? FOTO BELGA ?? Een medewerker van het crematoriu­m ontsmet de lijkwagen die een kist van een coronapati­ënt heeft vervoerd.
FOTO BELGA Een medewerker van het crematoriu­m ontsmet de lijkwagen die een kist van een coronapati­ënt heeft vervoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium