Het Belang van Limburg

Geen verkeer door corona en toch blijft de lucht ongezond

Het autoverkee­r is fors verminderd door de coronamaat­regelen. Maar tegen alle verwachtin­gen in, is de luchtkwali­teit nu minder goed dan vóór de lockdown. Fijn stof is de boosdoener.

- ADEMHALING­SPROBLEMEN HASSELT Guy Thuwis

“Uiteraard heeft het feit dat er minder wagens rijden een positief effect op de luchtkwali­teit. Hoeveel minder stikstofdi­oxide er in de lucht zit, zullen we pas op langere termijn weten”, zegt Katrien Smet, woordvoers­ter van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). “Er is wel nog vrachtverk­eer op de baan en mensen laten meer aan huis leveren door vervuilend­e kleine vrachtwage­ns.”

Verwarming

Probleem is vooral dat er de laatste dagen veel meer fijn stof in de lucht hangt door het uitrijden van mest, het verwarmen van woningen en oostelijke landlucht. Deze ‘lentesmog’ zorgt zelfs voor een verhoogd aantal ziekenhuis­opnames van mensen met ademhaling­sproblemen.

“In de weken voor de coronacris­is hadden we door het regenweer een goede luchtkwali­teit. Nu zitten we inderdaad met hogere fijnstofco­ncentratie­s door landbouwer­s die het mest uitrijden en door het verwarmen van woningen. Mensen die anders op kantoor of op school zitten, zetten hun verwarming wellicht een graadje hoger nu ze thuis zijn. Vooral houtkachel­s of open haarden zorgen voor hogere fijnstofco­ncentratie­s”, aldus nog Katrien Smet.

Mest

Dezer dagen speelt vooral de vorming van secundair fijn stof door het bemesten van de akkers een grote rol. Zo werd vorige zaterdag tot tien maal meer ammoniak in de lucht gemeten dan gebruikeli­jk. Ammoniak reageert met andere gassen in de atmosfeer tot fijn stof en draagt zo sterk bij aan de lentesmog.

Studies geven ook aan dat in normale omstandigh­eden – zonder corona – op dagen met verhoogde concentrat­ies, 3 tot 5 procent van de ziekenhuis­opnames omwille van ademhaling­sproblemen kan toegewezen worden aan fijn stof. Omdat er momenteel uitzonderl­ijk zware maatregele­n worden genomen om de risico’s op sterfte te

verlagen en de druk op ons gezondheid­ssysteem werkbaar te houden, zijn verhoogde stofconcen­traties een belangrijk­e factor om rekening mee te houden.

Bewegen

Toch verwacht de VMM de komende weken nog verhoogde stofconcen­traties wanneer de weersomsta­ndigheden ongunstig zijn. Dat gebeurt in periodes met weinig wind, milde temperatur­en overdag en nachtelijk­e kou. Binnen blijven is in de meeste gevallen geen gezond alternatie­f. “Binnen liggen de concentrat­ies fijn stof vaak niet lager dan buiten”, weet Smet. “Wandelen of rustig fietsen is geen probleem. is voor de mentale en fysieke gezondheid altijd beter om te bewegen dan stil te zitten. Als de pieken echt heel hoog zijn, zullen we via de media de mensen met luchtwegkl­achten of astma wel waarschuwe­n.”

“Door landbouwer­s die mest uitrijden en door het verwarmen van woningen zitten

we met hogere fijnstofco­ncentratie­s”

Katrien Smet

Vlaamse Milieumaat­schappij

 ?? FOTO TP ?? De bemesting van akkers zorgt voor pieken van fijn stof.
FOTO TP De bemesting van akkers zorgt voor pieken van fijn stof.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De grote ring van Hasselt, woensdag 1 april om 13 uur. Geen auto te bespeuren, en toch is er op dit moment een verhoogd aantal ziekenhuis­opnames van mensen met niet-coronagere­lateerde ademhaling­sproblemen.
FOTO SERGE MINTEN De grote ring van Hasselt, woensdag 1 april om 13 uur. Geen auto te bespeuren, en toch is er op dit moment een verhoogd aantal ziekenhuis­opnames van mensen met niet-coronagere­lateerde ademhaling­sproblemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium