Het Belang van Limburg

Tekort aan geneesmidd­elendreigt

- MEDICATIE BUSSEL Tommy Huyghebaer­t en Tom Le Bacq

Ons land gaat een noodvoorra­ad medicijnen aanleggen om de dreigende tekorten op te vangen die ontstaan zijn door de coronacris­is. Het gaat om paracetamo­l, morfine, chloroquin­efosfaat en de pijnstille­r fentanyl. Die voorraad zal alleen worden gebruikt als er een acuut probleem ontstaat.

Als we niet snel ingrijpen, dreigt er op korte termijn een tekort aan medicatie. Dat staat te lezen in een rondzendbr­ief van het Geneesmidd­elenagents­chap (FAGG), dat dagelijks de beschikbaa­rheid van geneesmidd­elen opvolgt. “Een tekort is er nu nog niet, maar we kunnen het voor de toekomst niet uitsluiten”, zegt Xavier De Cuyper van FAGG. De experts zijn constant op zoek naar nieuwe voorraden. Tot nu vonden ze altijd een oplossing. Zo heeft elk ziekenhuis met een afdeling intensieve zorgen net een strategisc­he voorraad hydroxychl­oroquine ontvangen, een van de middelen die wordt ingezet om Covid-19 mee te bestrijden, en Rocuronium, een spierversl­apper die essentieel is om mensen aan het beademings­toestel te leggen. Deze week staat een tweede levering gepland.

Verdeelsle­utel

Maar de verdeling van de voorraad wordt beperkt en gebeurt op basis van een verdeelsle­utel. “We kijken naar het aantal bedden voor Covid-19-patiënten op intensieve zorg.” Hetzelfde geldt voor andere essentiële geneesmidd­elen die nodig zijn bij de behandelin­g van coronapati­ënten. “We willen de beschikbar­e voorraden volgens de behoefte verdelen. We willen zo tekorten bij het ene ziekenhuis en overbevoor­rading van een ander ziekenhuis vermijden.” De Cuyper laat tegelijk een noodvoorra­ad aanleggen van parace

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium