Het Belang van Limburg

Binnenvall­en met stormram mag, maar is niet gebruikeli­jk

- Marij Wyers

CONTROLE FEESTJES HASSELT Voor de controle op illegale lockdownfe­estjes in huizen heeft de politie geen huiszoekin­gsbevel nodig. Binnenvall­en, zelfs met een stormram de deur inbreuken, kan en mag. Toch is dit in Limburg niet gebruikeli­jk en de politie probeert dit te vermijden.

De richtlijne­n voor de coronacont­roles zijn duidelijk. Ze zijn in wezen gelijk aan die voor het betreden van woningen in normale omstandigh­eden. “Een woning betreden zonder huiszoekin­gsbevel is mogelijk bij vaststelli­ng op heterdaad en mits aanwezighe­id van een officier van de Gerechteli­jke Politie. Een stormram is in principe toegelaten, maar is absoluut niet gebruikeli­jk in het kader van coronacont­roles”, zegt politiewoo­rdvoerster Marleen Smeyers van de zone Carma.

Omzendbrie­f

De politie beroept zich voor de controles op de omzendbrie­f van 25 maart vanwege het College van Procureurs-Generaal. In de passage over betreden van private plaatsen staat er dat ‘artikel 27 van de wet op het politieamb­t toegepast kan worden, dat een bestuurlij­ke doorzoekin­g van privéplaat­sen mogelijk maakt’. Het parket Limburg bevestigt dat de politie zich bij een illegale bijeenkoms­t zonder toelating van de bewoners of eigenaars toegang kan verschaffe­n tot een gebouw om de gezondheid­smaatregel­en rond het coronaviru­s te handhaven. Maar ook bij de politie HeusdenZol­der gebruiken ze liever geen bruut geweld om binnen te dringen in een huis. “Dat is enkel voor heel dringende gevallen, bij een noodkreet bijvoorbee­ld. Ook al is er een coronafees­tje, dan brengen de aanwezigen elkaar in gevaar maar er gaat geen bom ontploffen”, zegt commissari­s Kris Janssen. “Bovendien richt zo’n stormram veel schade aan. De deur is stuk en vaak lopen het deurkader en de muur schade op. Indien mogelijk, bekijken we eerst of we een slotenmake­r kunnen oproepen.” In de politiezon­e Carma zal ook eerder naar die optie worden gegrepen, maar ook dit is in het kader van de coronacont­roles nog niet toegepast.

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft ook nog geen zware middelen moeten inzetten. “Wij zetten alleen de standaardm­iddelen in. We gaan er ook geen heksenjach­t van maken. Breachers, slotenmake­rs … zouden kunnen, maar zijn nog niet gebruikt”, zegt politiewoo­rdvoerdste­r Jessica Dedroog van de zone LRH.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium