Het Belang van Limburg

Cuba stuurt massaal zijn dokters en materiaal naar het buitenland

China, Rusland en Cuba. Dat opmerkelij­ke trio staat in de frontlinie in de internatio­nale strijd tegen het coronaviru­s. Vooral Cuba kan zo zijn belangrijk­ste exportprod­uct laten zien: medische expertise. CORONACRIS­IS

- INTERNATIO­NALE HULP HAVANA Peter Mijlemans

De hulp die China en Rusland aan het zwaar getroffen Italië aanbieden om het coronaviru­s te bestrijden, heeft naast humanitair­e duidelijk ook politieke bedoelinge­n. Maar ook voor Cuba speelt er meer dan alleen menslieven­dheid om noodlijden­de landen bij te staan.

Vliegende doktersbri­gades

Al sinds de revolutie stuurt Cuba niet alleen militaire experts uit, maar ook dokters, verpleegst­ers, technici, medisch materiaal en medicijnen. De voorbije vijftig jaar heeft het eiland internatio­naal al 400.000 zorgverlen­ers ingezet. Voor het eerst zijn die ‘vliegende doktersbri­gades’ ook actief in Europa.

Italië was het eerste land dat om de Cubaanse expertise vroeg, Andorra volgde. Ook Frankrijk, Spanje en zelfs Duitsland zouden overwegen in Havana aan te kloppen. Woensdag had Cuba, een eiland met ongeveer evenveel inwoners als België, al 900 zorgverlen­ers naar zestien landen gestuurd. In Italië zijn momenteel 52 Cubaanse zorgverlen­ers actief. Dat de eilandstaa­t medisch personeel kan uitsturen over heel de wereld, heeft ermee te maken dat het land een leger aan hoogopgele­id medisch personeel heeft. Gratis gezondheid­szorg – intussen deels afgebouwd – was een basisprinc­ipe van de revolutie van Castro. En dat heeft ervoor gezorgd dat het land nu liefst 85.000 dokters telt. Bovendien blijft de impact van het coronaviru­s op het eiland voorlopig beperkt, waardoor er handen op overschot zijn.

Dokters voor olie

Cuba heeft bovendien ook een bloeiende biomedisch­e industrie. Het land wordt geregeld geconfront­eerd met tropische ziektes, zoals dengue. Daarom werd fors geïnvestee­rd in onderzoek. Er werden tal van succesvoll­e vaccins en geneesmidd­elen ontwikkeld. Onder meer Interferon Alfa-2B Recombinan­t, een middel tegen hiv en hepatitis dat nu ook gebruikt wordt in de strijd tegen corona, werd er ontwikkeld. De medische assistenti­e vanuit Cuba is niet zuiver humanitair. In 1999 werden bijvoorbee­ld hulpverlen­ers naar het Venezuela van Hugo Chávez gestuurd, dat getroffen was door zware aardversch­uivingen. Chávez vroeg de Cubanen te blijven om zijn landgenote­n op te leiden. In ruil kreeg Cuba goedkope olie. De deal bracht het eiland miljarden op.

Toen kwam het besef dat de medische expertise ook de instroom van broodnodig buitenland­s geld kon betekenen. Er werden projecten rond medische hulpverlen­ing afgesloten met onder andere

Zuid-Afrika, Bolivia en Brazilië. De dokters en verpleegst­ers gaan ook graag. Hoewel ze een flink deel van hun loon aan de staat moeten afstaan, verdienen ze in het buitenland een pak meer dan thuis.

Maar die ‘medische export’ is teruggelop­en. Zo hebben onder meer Brazilië en Bolivia de samenwerki­ng stopgezet nadat er proAmerika­anse presidente­n aan de macht waren gekomen. De VS ontmoedige­n – ook nu nog – andere landen om hulp te aanvaarden vanuit Cuba. Volgens de VS gaat het om “mensenhand­el”. President Trump heeft ook het Parole Programme, dat Bush in 2006 opzette, weer geactiveer­d. Dat heeft als doel Cubaanse dokters die in het buitenland zijn, naar de Amerikaans­e ambassades te lokken en hen te laten overlopen. Daardoor werd de internatio­nale hulp door Cuba zelf een tijd teruggesch­roefd. De export draait dus op een laag pitje.

Dit keer zijn er nog geen afspraken gemaakt over betaling van de teams, mogelijk komt dat achteraf nog. Voor Cuba biedt het coronaviru­s vooral een opportunit­eit om zijn expertise in de etalage te zetten, in de hoop dat het zal leiden tot hechte vriendscha­psbanden en blijvende internatio­nale projecten.

 ?? FOTO EPA ?? In Italië strijden sinds een week 52 dokters en verpleegku­ndigen uit Cuba mee tegen corona.
FOTO EPA In Italië strijden sinds een week 52 dokters en verpleegku­ndigen uit Cuba mee tegen corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium