Het Belang van Limburg

Werklooshe­idscijfers in VS door het dak

-

De werklooshe­id in Amerika bereikt een ongeziene hoogte door de coronacris­is. Maar liefst 6,6 miljoen mensen hebben er vorige week een werklooshe­idsuitkeri­ng aangevraag­d.

Een week eerder hadden al 3,3 miljoen Amerikanen een uitkering aangevraag­d omdat ze hun job waren verloren. De week daarvoor ging het om ‘slechts’ 281.000 mensen. Deze week dus 6,6 miljoen. En het einde lijkt nog niet in zicht. De corona-epidemie in de VS heeft zijn piek nog lang niet bereikt, maar de economie bloedt nu al.

Voor de coronacris­is stond het record aan werklooshe­idsuitkeri­ngen in de VS nog op 695.000, een record uit 1982. Maar de verplichte sluiting van enkele bedrijven zorgt voor tijdelijke werklooshe­id en ook massale ontslagen. “Wat in een recessie soms maanden tot jaren duurt, is zich nu op enkele weken aan het ontvouwen”, zegt Michelle Meyer, hoofdecono­om bij Bank of America.

Tot 20 miljoen jobs

Volgens de bank kan het banenverli­es oplopen tot 16 miljoen of zelfs 20 miljoen, wat het werklooshe­idspercent­age zou doen stijgen naar 15,6 procent. Zelfs in de crisisjare­n 2007 tot 2009 was dit percentage niet zo hoog. Ter vergelijki­ng: in februari stond de werklooshe­id in Amerika op amper 3,5 procent.

Waar in het begin vooral de toeristisc­he sector te lijden had, zijn nu ook andere bedrijven massaal aan het sluiten. Bedrijven die hun werknemers in het begin nog thuis konden laten werken, zien hun inkomsten stilaan opdrogen en kunnen niet anders dan tijdelijk sluiten. Economiste­n waarschuwe­n voor een sneeuwbale­ffect: als mensen geen uitgaven meer kunnen doen, gaan er nog bedrijven in problemen komen en zullen er nog ontslagen vallen. En hoe meer ontslagen, hoe langer het herstel zal duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium