Het Belang van Limburg

Deze zeventien landen zijn voorlopig nog virusvrij

- Roel Damiaans

VEILIGE HAVENS Het COVID-19-virus raast over de wereld. In bijna elk land ter wereld zijn er besmetting­en, toch zijn er nog 17 landen waar het virus niet is opgedoken. Maar het zijn vooral kleine eilandstaa­tjes in de Grote Oceaan, een overzicht van de veilige havens.

In Europa zijn alle landen geïnfectee­rd, zelfs de eilanden Malta en Cyprus of ministaatj­es als San Marino, Vaticaanst­ad of Liechtenst­ein. Een kleine uitzonderi­ng is er in Griekenlan­d: enkele eilanden - Corfu, Santorini en Mykonos - zijn voorlopig gespaard gebleven. Opmerkelij­k omdat het toeristisc­he trekpleist­ers zijn en er dus veel internatio­naal personenve­rkeer is geweest. In Noord- en Zuid-Amerika zijn er ook besmetting­en in alle landen, met meestal ook overlijden­s.

Azië

Waar zijn mensen dan nog veilig? Vier Aziatische landen hebben nog géén melding gemaakt van coronabesm­ettingen. Het gaat om Tadzjikist­an, Turkmenist­an, Jemen en Noord-Korea, maar enige achterdoch­t is toch geboden. Deze landen staan niet bekend voor hun persvrijhe­id of transparan­te overheidsc­ommunicati­e. Het geïsoleerd­e Noord-Korea maakt zich sterk geen enkele besmetting te hebben. Iets wat internatio­nale waarnemers sterk betwijfele­n, omdat het land geprangd ligt tussen de coronahaar­den China en Zuid-Korea. Toeval of niet, op 17 maart kondigde de grote leider Kim Jong-un nog de dringende bouw aan van een nieuw ziekenhuis in Pyongyang. Het heeft naar eigen zeggen niets met corona te maken, wel “om beter voor de gezondheid van de Noord-Koreaanse burgers te zorgen”.

Afrika

In Afrika zijn op dit moment nog één land en twee eilandstat­en virusvrij. Op het Afrikaanse continent is dat Lesotho. Voor dit bergachtig­e land - het enige land ter wereld dat volledig 1.000 meter boven de zeespiegel ligt - is er ook een plausibele verklaring. Topografis­ch gezien is het een ‘eiland’ omdat het volledig ingekapsel­d wordt door Zuid-Afrika en het aantal grensoverg­angen is beperkt.

In de Afrikaanse eilandstat­en Sao Tomé en Principe in de oksel van het Afrikaans continent en de Comoren voor de kust van Mozambique is het ook nog veilig.

Oceanië

Maar het zijn vooral kleine eilandnati­es in Oceanië die dankzij hun natuurlijk­e grenzen gevrijwaar­d blijven van corona: Palau, Nauru, Salomonsei­landen, Marshallei­landen, Micronesia (niet te verwarren met het regionale gebied Micronesië), Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Samoa en Kiribati.

In totaal gaat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen die op beide oren kunnen slapen. Ook al hebben alle eilanden de noodsituat­ie uitgeroepe­n en hun grenzen gesloten. Enkel voedsel, medisch materiaal en olie mogen nog geleverd worden. Er zijn ook lockdownma­atregelen, maar die zijn op het ene eiland al wat soepeler dan op het andere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium