Het Belang van Limburg

Werklooshe­id weer omhoog in Limburg

De werklooshe­id in Limburg is de voorbije maand met 2,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. “We kunnen gerust spreken van een trendbreuk”, zegt Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg.

- WERKGELEGE­NHEID HASSELT Guido Cloosterma­ns

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) maakte gisteren de Vlaamse werklooshe­idscijfers bekend. Die zien er niet goed uit, want voor het eerst sinds augustus 2015 is er een stijging van het aantal niet werkende werkzoeken­den, te wijten aan de coronacris­is. In totaal waren er in maart in heel Vlaanderen 186.265 werklozen, een stijging met 2.437. De minister verwacht in april een hogere stijging, omdat de lockdown nog maar een paar weken van kracht is.

Voor heel Vlaanderen is de stijging met 1,3 procent nog relatief beperkt, maar met een stijging van 2,5 procent is Limburg een van twee provincies, samen met West-Vlaanderen, waar de werklooshe­id meer stijgt dan in heel Vlaanderen.

“We kunnen hier gerust spreken van een flinke trendbreuk”, zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg. “Onze provincie heeft de voorbije jaren een mooi traject afgelegd, maar daar lijkt nu een einde aan te komen.”

Coronacris­is

In maart 2015, vlak na de sluiting van Ford Genk, waren er in Limburg nog bijna 35.000 mensen ingeschrev­en als niet werkend werkzoeken­de (zie tabel). Vijf jaar later waren er maar liefst 10.000 minder en was de kater van de sluiting van

Ford Genk verwerkt. In maart van dit jaar steeg de werklooshe­id evenwel weer tot over de 25.000. De voorbije maanden was er hoe dan ook een einde gekomen aan de forse daling van de voorbije jaren, te wijten aan de economisch­e conjunctuu­r

die ter plaats trappelde. Voor alle duidelijkh­eid, we hebben het hier niet over de tijdelijk werklozen. Zij zitten niet in deze cijfers, want ze zijn nog altijd in dienst van hun werkgever. Volgens Tinne Lommelen zullen de gevolgen van de coronacris­is pas vanaf volgende maand ten volle in de cijfers doordringe­n. “Aangezien de coronamaat­regelen pas sinds half maart van kracht zijn, zien we nu nog maar de gevolgen van een halve maand. In april krijgen we allicht een veel eerlijker beeld.” In vergelijki­ng met dezelfde maand vorig jaar hebben zich in Limburg 600 mensen meer ingeschrev­en als niet werkende werkzoeken­de. Opvallend is vooral de stijging in Noord-Limburg, waar het aantal niet werkende werkzoeken­den met 11 procent is toegenomen. Volgens Tinne Lommelen worden zowat alle groepen in de samenlevin­g getroffen, maar zijn er toch uitschiete­rs. Zo steeg de werklooshe­id in de leeftijdsg­roep van 25 tot 39 jaar met 5,3 procent en steeg het aantal hooggescho­olde werkzoeken­den met 7,6 procent. De impact op allochtone­n en op werknemers van buiten de Europese Unie is bijzonder groot, met respectiev­elijk een stijging met 10,6 en 19,5 procent.

“Onze provincie heeft de voorbije jaren een mooi traject afgelegd, maar daar lijkt

nu een einde aan te komen”

Tinne Lommelen

Directeur VDAB Limburg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium