Het Belang van Limburg

Verkoop vastgoed keldert

- CORONACRIS­IS HASSELT Ruben Steegen

De verkoop van vastgoed is sinds de coronacris­is fors gedaald. De eerste week van de lockdown light waren er 27,1 procent minder transactie­s. De tweede week daalde de verkoop zelfs met 40 procent.

De nieuwste notarisbar­ometer nam alle vastgoedtr­ansacties in het eerste trimester van 2020 onder de loep. Daaruit blijkt dat er van 1 januari tot 17 maart 0,4 procent minder vastgoedtr­ansacties waren in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen bedroeg die daling 3,3 procent, wat in de lijn van de verwachtin­gen lag na de afschaffin­g van de woonbonus.

“Veel opvallende­r is de impact van coronacris­is”, klinkt het bij Fednot, de federatie van de Belgische notarissen. In de week van 16 maart registreer­den de notarissen 27,1 procent minder transactie­s in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. De tweede week daalde dat aantal zelfs met 39,3 procent. Voor Limburg gaat het om een terugval met respectiev­elijk 26,6 en 27,6 procent. “De kans is groot dat het aantal transactie­s ook de komende weken zal blijven dalen”, waarschuwt woordvoerd­er Bart Azare.

De gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen steeg het eerste trimester van dit jaar met 1,4 procent naar 291.358 euro. In onze provincie betaalde u de eerste drie maanden gemiddeld 247.007 euro voor een huis, 2,3 procent meer dan het jaar ervoor. De gemiddelde prijs van een appartemen­t klokte in Vlaanderen af op 245.355 euro (+5,5 procent). Het is zonneklaar dat er momenteel weinig beweegt op de vastgoedma­rkt door de coronacris­is. Maar wat de impact zal zijn op de prijzen, blijft volgens de notarissen koffiedik kijken. Zoekertjes­site Zimmo zag het aantal bezoekers op de website de voorbije weken met ongeveer een derde afnemen. “Het aanbod blijft wel vrij stabiel.”

 ?? FOTO BELGA ?? De gemiddelde prijs van een woning is wel gestegen.
FOTO BELGA De gemiddelde prijs van een woning is wel gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium