Het Belang van Limburg

Vijf jaar na Stevaerts dood is opnieuw iedereen socialist

- Timmie van Diepen

ERFENIS

HASSELT mee gelachen, maar hij had wel gelijk.” Voor Kitir, die door Stevaert werd gelanceerd, ging 2 april dan ook niet zomaar voorbij. “Het verdriet is er nog altijd, het ongeloof dat hij er niet meer is. Maar terugdenke­n aan hem brengt ook een glimlach op mijn gezicht, want zijn ideeën leven voort.”

Ook voor Alain Yzermans, goede vriend van Stevaert en vandaag voorzitter van sp.a-Limburg, is 2 april elk jaar nog altijd een moeilijk moment. “Steve is een van de grootste iconen van het socialisme in Limburg. Hij was de laatste die ons naar een overwinnin­g leidde. Een volksmenne­r die de taal van de mensen sprak, maar die hen ook een bewustzijn schopte. En vooral: hij had het hart op de juiste plaats. Herverdeli­ng, dat was zijn boodschap. Daarom is de slogan ‘iedereen socialist’ erg actueel. Corona maakt geen onderschei­d tussen ras of arm en rijk. Hieruit komen kan alleen als we solidair zijn.”

Goede onthouden

Mooie woorden dus, maar toch worstelt de sp.a ook met de erfenis van Stevaert. Zijn einde kwam er in een sfeer van beschuldig­ingen over seksueel grensovers­chrijdend gedrag. De waarheid kwam door zijn dood nooit aan het licht. “Steve was een goede mens, iemand die graag werd erkend voor het goede dat hij deed”, zegt Herman Reynders, die erg dicht bij Stevaert stond en hem opvolgde als burgemeest­er en erna ook als gouverneur. “Op een bepaald moment moet dat beeld van zijn einde weggaan en moeten we alleen het goede durven onthouden. Steve is ook niet altijd op een correcte manier behandeld. Ik denk dat weinig mensen beseffen wat hij voor Hasselt en Limburg heeft gedaan. Een gezellig, mooi provincies­tadje werd de hipste stad van het land. En als we vandaag de LRM en LSM hebben, of een universite­it die ambitie koestert, dan mogen we dat voor een stukje als de erfenis van Steve beschouwen. Hij was iemand die wilde samenwerke­n en compromiss­en sluiten. Dat missen we vandaag. En hij kon vooral een boodschap simpel en helder uitleggen. Daar is in de politiek altijd nood aan.”

Uitdeelsoc­ialisme

“Stevaert verdient zeker een plek in de annalen van het Vlaamse socialisme, maar zijn erfenis voor de nationale politiek is niet zo indrukwekk­end”, oordeelt politicolo­og Carl Devos (UGent). “De verkiezing­soverwinni­ng in 2003 was ongezien. ‘Steve is God’, kopte De Morgen. Maar uiteindeli­jk had hij op het hoogste niveau maar heel kort impact. Hij vloog heel hoog, maar zijn vleugels raakten snel verbrand. Herinner u dat hij een jaar later al werd uitgejouwd op de prijsuitre­iking van Humo’s Pop Poll. Het gratisverh­aal werd in vraag gesteld. Uiteraard zat er achter die gratis bussen een herverdeli­ngsverhaal, maar dat vertelde hij er niet graag bij. Dat was te moeilijk. En hij wilde het bijvoorbee­ld ook niet hebben over de multicultu­rele samenlevin­g. Stevaert heeft de partij ook niet in een nieuwe ideologisc­he richting gestuurd. Het ging te vaak over hem. Toen de spits er niet meer was, ging het achteruit. En sindsdien heeft sp.a nooit meer een verkiezing gewonnen.” Dat sommigen het vijf jaar later nog altijd moeilijk hebben om over Stevaert te praten, wijt Devos niet alleen aan de schandaals­feer rond zijn dood. “Voor sommigen is dat verbrande imago misschien een reden, maar rond zijn figuur hangt vooral het imago van het uitdeelsoc­ialisme. Ik denk dat daarom veel socialiste­n zich er niet meer mee willen associëren.”

Plaatjes draaien

Als Stevaert wel iets blijvends nalaat, is het volgens Devos dat hij het belang heeft aangetoond van communicat­ie. “Hij zei altijd: je moet plaatjes draaien die iedereen goed vindt en er dan iets tussen steken dat ze niet kennen. Rousseau heeft met Stevaert gemeen dat hij een zeer begrijpeli­jke, toegankeli­jke taal spreekt. Hij heeft onmiskenba­ar communicat­ietalent en ik acht hem er zeker toe in staat om met de nieuwe boodschap rond herverdeli­ng succes te oogsten.”

“Maar laat ons niet vergeten dat de omstandigh­eden bij Stevaert ook mee zaten. Hij werd omringd door een ongeloofli­jke equipe, met teletubbie­s Frank Vandenbrou­cke, Johan Vande Lanotte en Patrick Janssens. Tegelijk gaf het kartel met Spirit de partij een aureool van vernieuwin­g en dynamiek. De boodschap vandaag is veel brozer. Het politieke landschap is anders. En als deze crisis straks gedaan is, zullen we niet plots allemaal socialiste­n zijn.”

→ Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Donderdag was het vijf jaar geleden dat Steve Stevaert uit het leven stapte.
FOTO JIMMY KETS Donderdag was het vijf jaar geleden dat Steve Stevaert uit het leven stapte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium