Het Belang van Limburg

Vergeet de zorghelden niet na de coronacris­is

- Lon Holtzer, Vlaams Zorgambass­adeur

Umag ze toezingen vanop uw balkon. Collectief gaan applaudiss­eren in lockdown. Tot helden verklaren op sociale media. Ze zullen het horen. Het zal deugd doen. Maar geen schouderkl­opjes nu voor al wie werkt in de zorg. Bewaar afstand. Dokters, verpleegku­ndigen, zorgperson­eel, ondersteun­ende diensten ... Ze zitten allemaal in de frontlinie. Geef ze rugdekking door de richtlijne­n in acht te nemen. Ze zullen u dankbaar zijn.

En mocht de situatie echt heet worden: doe als vandaag en blijf hen steunen. Neem hen niet onder vuur als ze niet onmiddelli­jk kunnen helpen. Het laatste wat helpt, is dat ze mikpunt van onbegrip of agressie worden. Ze willen niets liever dan er direct staan. Maar soms kan dat even niet.

Vergeet niet: deze mensen gaan ervoor het hele jaar lang. Elke dag geven ze het beste van zichzelf voor elke patiënt. Voor zorgverlen­ers is dit alles uitzonderl­ijk, maar ook gewoon. Verbaasd? Iedereen in de zorg werkt al veel langer onder hoge werkdruk. Ze gaan vaak tot tegen het randje. Ze zijn koelbloedi­g, geen koele kikkers. De sympathie die ze nu krijgen, die raakt hen. Echt. Ze geven u allemaal een bedankje en applaus terug.

Eén ding. Als de coronacris­is voorbij is, vergeet u deze zorghelden dan niet? Geeft u hen over een jaar nog altijd begrip, respect, steun? Dat is alles wat ze van u vragen. En als u écht iets wil doen: kies voor een job in de zorg. Werk gegarandee­rd. En waarschijn­lijk de mooiste job die er bestaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium