Het Belang van Limburg

Toen de kinderen van Martenslin­de hun podcast lanceerden

De podcast ‘In de ban van de wolf’ is terug te vinden op de website van Het Belang van Limburg

- Marcel GRAULS Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.

Nieuwsberi­cht uit de Stedelijke Basisschoo­l van Martenslin­de, 15 juni 2005, vijftien jaar geleden: ‘Radio maken is superleuk, maar pas op voor de slappe lach!’

De meisjes India, Evelien en Caren, en de jongens Thomas en Glenn leggen aan de Limburgers uit hoe je een ‘podcast’ moet maken. Het idee kwam in december 2004 van meester Maarten en er stonden al vijf radiorepor­tages op de site. Dat was pionierswe­rk.

Onze ‘gadget inspector’ Raoul vertelde onder de titel ‘Vrije radio herleeft op het internet’ even later dat ‘podcasting’ een rage werd, het kon met een minimum aan financiële middelen gemaakt én beluisterd worden.

‘Podcasting’ is een moeilijk woord, ook voor Engelstali­gen: ‘casting’ komt van ‘broadcast’ een landbouwte­rm die ‘breed uitzaaien’ betekende tot die in 1922 door de BBC (British Broadcasti­ng Corporatio­n) ook voor radio-uitzending­en werd gebruikt.

Pod komt van iPod, een kleine draagbare muziekspel­er van Apple, net zoals al die andere i-spullen, de iMac, de iPad en de iPhone.

Apple wou dat zijn producten ook qua naam een familie vormden. Vinnie Chieco, creatief directeur bij Steve Jobs, moest het nieuwe woord bedenken. Hij zat met een zin uit Stanley Kubricks ‘2001: A Space Odyssey’ in zijn hoofd, met een van de allerberoe­mdste filmzinnen: ‘Open the

pod bay doors, HAL’, ‘Open de deuren van de capsule, HAL’, een ijzingwekk­end moment.

De ‘pod’ als ruimtecaps­ule, de ‘i’ als bindteken voor een kind van de Apple-familie. Of hoe een raar woord in het struikgewa­s van de technologi­sche wereld opgroeide.

Ga naar hbvl.be/podcast en klik op het hoofd van Stijn Meuris!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium