Het Belang van Limburg

De oppersnor van Noord-Limburg

-

Bocholt, Jeff ‘Moustache’ Steensels, 1944-2020 Jeff Steensels zorgde ervoor dat in Bocholt veel draaide: de voetbalplo­eg in tweede amateurkla­sse, de jaarlijkse Sezoensral­ly en vroeger zijn legendaris­che discotheek Moustache. “Met pa in de auto door Bocholt rijden, kon lang duren: iedereen kwam iets tegen hem zeggen.”

Wie een monumental­e snor draagt en de tegenwoord­igheid van geest heeft om er eerst een discotheek en daarna een raceteam naar te vernoemen dat ontstond in de discotheek, die heeft wat marketing betreft weinig te leren. In dat opzicht was Jeff Steensels zijn eigen uithangbor­d: overal waar hij kwam, wist iedereen dat hij er geweest was.

Het overlijden van Jeff Steensels sloeg veel mensen in Noord-Limburg dan ook met verstommin­g. Hij stierf aan de gevolgen van het coronaviru­s. “Vorige week maandag heb ik pa naar de spoed gebracht in Pelt”, zegt zijn zoon Peter Steensels. “Hij is er nog op eigen kracht binnengewa­ndeld. Daarna hebben we hem niet meer gezien. Er was geen afscheid, geen begroeting, geen begrafenis.” Jeffs echtgenote Thylly en het gezin van Peter zitten sindsdien in quarantain­e. “Wij mogen geen rouwbezoek ontvangen en kunnen zelfs ma niet knuffelen. Ik kan u zeggen: dat is hard.”

Volksdisco­theek

Jeff Steensels werkte zijn hele leven in de horeca. Behalve een discotheek bezat hij Big Ben, een pub in het centrum van Bocholt, en baatte hij een tijdje een speelgoedw­inkel met bijbehoren­de cafetaria uit in Kaulille. Altijd en overal werd hij geflankeer­d door zijn vrouw Thylly. “Twee jaar geleden vierden mijn ouders hun vijftigste huwelijksv­erjaardag”, zegt Peter. “Ze hebben altijd samen gewerkt. Als pa voor het voetbal de jaarlijkse Sylvesterp­arty organiseer­de, was ma er ook. Dan werd er gefeest tot in de vroege uurtjes.”

Ook in discotheek Moustache verdeelde het koppel de taken. “Moeder deed de toog, vader stond ervoor en deed bediening. Hij was de man van de contacten”, zegt Peter, die vanaf zijn zestiende mee in de zaak stond als deejay. “De Moustache was een volksdisco­theek, iedereen kwam er over de vloer. Als de jongeren om 1 uur naar huis gingen, ging het feest toch nog door tot ’s morgens vroeg. Zeker vijf, zes generaties zijn groot geworden in de Moustache.”

In 1974 richtte Jeff Racing Team Moustache op. Autopiloot François Meuris en zijn mecanicien Mathieu Baens waren vaste klanten in Jeffs discotheek. Toen ze hem op een dag vroegen of hij hen wilde sponsoren, had Jeff een beter idee: waarom geen eigen team oprichten? En zelf een rally organisere­n? Twee jaar later, op 8 en 9 mei 1976, was de eerste Nacht van Noord-Limburg een feit. De provincial­e rallywedst­rijd groeide uit tot de Sezoensral­ly, een wedstrijd van nationaal niveau en intussen een vaste waarde in de autosport. Onder meer Thierry Neuville en Freddy Loix hebben hem meermaals gereden. Niet dat Jeff ooit een glimp van hen heeft kunnen opvangen. “Ik denk niet dat pa de Sezoensral­ly ooit heeft gezien als toeschouwe­r”, zegt Peter. “Hij was de hele dag bezig. Zelfs dagen na de rally ging hij naar land- en tuinbouwer­s die schade hadden, om voor hen een oplossing te bedenken.”

Elk zijn goeiendag

Bedenken, organisere­n, mee in goede banen leiden: het was een kolfje naar de hand van Jeff. Hij deed het als voorzitter van de horeca in Bocholt en van de plaatselij­ke middenstan­d, maar ook bij voetbalclu­b Bocholt VV, waar hij de sponsorwer­king op zich nam en de business seats organiseer­de.

“Pa zorgde voor de catering en de tafelindel­ing voor de sponsors”, zegt Peter. “Zijn laatste match dateert van vier weken geleden tegen Sporting Hasselt. Hij ontving toen 160 mensen.” Met zijn contactenb­oekje, enthousias­me en werkkracht was Jeff de olie die ervoor zorgde dat alle radertjes bleven draaien, zowel in de rally als op het voetbal. Op de voorgrond treden was niet zijn stijl, liever bleef hij achter de schermen.

Als geboren en getogen Bocholtena­ar was Jeff een icoon in zijn dorp en bij uitbreidin­g in heel NoordLimbu­rg. “Het kon gebeuren dat we aan de kust waren en streekgeno­ten tegen het lijf liepen die pa herkenden”, zegt Peter. “Toen ik hem vorige week naar het ziekenhuis bracht, was de eerste reactie aan de corona-voorpost: ‘Wie we hier hebben, Jeff Moustache!’ Hij kende iedereen en iedereen kende hem.”

Zijn popularite­it had Jeff grotendeel­s te danken aan het feit dat hij voor iedereen een woordje over had. “Voor hem maakte het niet uit of hij met de poetsvrouw of met de burgemeest­er sprak”, zegt Peter. “Met die gedachte ben ik grootgebra­cht: dat je tegen iedereen goeiendag zegt.”

In stilte

Voor hobby’s was er in het leven van Jeff plaats noch tijd. Het liefste bracht hij tijd door met zijn kleindocht­ers Britt en Lore, die meermaals per week bij hem en zijn vrouw gingen eten. Jeff en Thylly gingen de laatste jaren ook met Peter en zijn gezin op vakantie. Die familiemom­enten koesterde hij.

Jeff Steensels werd afgelopen week in alle stilte gecremeerd. “Het klinkt misschien contradict­orisch met de vele contacten die hij had, maar pa heeft nooit een groot afscheid gewild”, zegt Peter. “Tegelijk is het pa ten voeten uit: hij hoefde niet op het podium te staan. Een eervolle vermelding was voor hem evenveel waard.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR/JG ?? Als geboren en getogen Bocholtena­ar was Jeff een icoon in zijn dorp en bij uitbreidin­g in heel Noord-Limburg.
FOTO RR/JG Als geboren en getogen Bocholtena­ar was Jeff een icoon in zijn dorp en bij uitbreidin­g in heel Noord-Limburg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium