Het Belang van Limburg

“Misschien ga ik bijspringe­n op afdeling Covidpatie­nten”

- Marc Cornelisse­n

ATLETIEK Als loopster is Imana Truyers een van de weinige sporters die nog normaal kunnen trainen. Maar als verpleegst­er in het UZ Leuven komt ze de coronacris­is natuurlijk wel tegen.

Lopen mogen we nog, en dus kan Imana Truyers min of meer trainen zoals normaal. Als we haar bellen heeft ze net 20 kilometer in de benen. Maar helemaal normaal verlopen die trainingen toch ook niet. “Normaal vertrekken we in groep en lopen we ook samen uit. Maar dat kan nu niet meer”, legt de 26-jarige atlete uit Hechtel uit. “De enige die soms nog met me mee gaat, is mijn vriend. Hij volgt op zijn fiets en houdt afstand. Lopen is een eenzame discipline, nu nog meer dan anders. Verder doe ik nu kracht- en stabilitei­tsoefening­en in mijn living. Mijn kine kijkt mee via de webcam en controleer­t of ik het wel goed doe. De atletiekpi­ste is niet meer toegankeli­jk, maar dat soort specifieke trainingen heb ik nu toch niet nodig. De focus ligt op de basiscondi­tie, met een beetje interval maar zonder wedstrijdp­rikkels, want we weten niet wanneer er weer wedstrijde­n aankomen. Dat is natuurlijk jammer. Ik heb vorig jaar lang met mijn achillespe­zen gesukkeld en ben van heel ver aan het terugkomen. Daarom was ik zo blij met mijn vijfde plaats op het BK cross. Ik keek uit naar meer wedstrijde­n om te tonen wat ik waard ben, maar ik wil er geen drama van maken. In de plaats krijg ik nu meer tijd om te werken aan mijn zwakke punten.”

Helden van de zorg

Naast haar atletiekca­rrière werkt de Belgisch kampioene veldlopen van 2018 halftijds als verpleegku­ndige in het Universita­ire Ziekenhuis van Leuven.

“Ik sta op een kinderafde­ling die niet gesloten is. Wij werken gewoon door, maar met bijzondere maatregele­n, zoals extra afstand houden. Dat is echt niet altijd even gemakkelij­k. Als de situatie rond corona verslechte­rt, bestaat de kans dat ik op een covid-afdeling ga bijspringe­n. We worden nu al goed voorbereid, opdat we dan weten wat er van ons verwacht wordt.”

De zorgverlen­ers vechten in de frontlinie­s tegen de coronavija­nd en krijgen meer respect dan ooit tevoren. Het zijn de helden van deze crisis. “Ik vind het moeilijk om van een held te spreken, want ik werk maar halftijds”, zegt Truyers bescheiden. “Maar het is heel fijn dat artsen en verpleegku­ndigen nu omarmd worden. Ik hoop alleen dat we in de toekomst, na corona, ook verder ondersteun­d worden. We doen dit allemaal met passie, maar het beroep is echt niet te onderschat­ten. Ik voel onder de collega’s een grotere samenhorig­heid dan anders, en dat is fijn. Als ik ga lopen valt het me ook enorm hard op dat er veel meer mensen aan het wandelen of lopen zijn. Dat geeft me zelf ook extra motivatie. Sporten is gezond, ook in tijden van corona. Dat is ook de boodschap van ‘Keep Moving’, een actie van Golazo waarvan ik ambassadri­ce ben.”

 ??  ??
 ?? BELGA
FOTO ?? Truyers mist de wedstrijde­n, maar blijft nuchter: “In de plaats krijg ik nu meer tijd om te werken aan mijn zwakke punten.”
BELGA FOTO Truyers mist de wedstrijde­n, maar blijft nuchter: “In de plaats krijg ik nu meer tijd om te werken aan mijn zwakke punten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium