Het Belang van Limburg

Ruud Vormer wint zijn derde titel met Club Brugge als huisman: “We mogen trots zijn op ons seizoen”

- Bart Lagae

Het seizoen 2019-2020 zit er op, niemand kan Club Brugge nog de titel afpakken. Voor kapitein Ruud Vormer is zijn derde landstitel als speler van Club de meest bijzondere. “We hadden het graag anders gehad, maar onze titel is zeker verdiend.”

VOETBAL

Hennie Huisman. Zo noemt Roos America haar man Ruud Vormer (31). Terwijl zij haar werk doet als dokter op de spoedafdel­ing van het Maria Middelares­ziekenhuis in Gent, houdt hij het huishouden draaiende in Knokke. En dat zal ook de komende weken en maanden nog zo zijn, want de Pro League vindt het wijs een punt te zetten achter de lopende competitie. Ruud Vormer juicht de beslissing toe: “Het is knap van de Pro League dat deze beslissing is genomen, want van Roos hoor ik verschrikk­elijke verhalen uit het ziekenhuis. Gisteren vertelde ze dat er alweer een man met een wit laken uit de afdeling was weggedrage­n. Het is allemaal heel zwaar voor de patienten, de families en het personeel. Dit is een verschrikk­elijk virus. Daarom kan ik me perfect vinden in de beslissing er mee te stoppen en de Europese tickets te verloten.”

Club Brugge is pas officieel kampioen op 13 april als de algemene vergaderin­g van de Pro League haar zegen geeft over de beslissing. Maar bij alle clubs klinkt het dat dat maar een formalitei­t is. En dus mag Ruud Vormer zijn derde titel als speler van Club Brugge vieren. Al is vieren misschien een verkeerd woord op dit moment.

“We hebben een app met de spelers waarop we elkaar proficiat hebben gewenst. Iedereen is blij. Natuurlijk hadden we liever de titel gewonnen op het veld, maar je weet dat in de huidige omstandigh­eden niet meer mogelijk was. We hadden dan begin mei moeten hervatten. Als we de wedstrijde­n hadden uitgesteld tot in juli was het lastig geweest voor volgend seizoen.”

“Dit is natuurlijk niet de titel die we gedroomd hadden, maar van de andere kant was het wel een bijzonder seizoen. We hebben negenentwi­ntig wedstrijde­n gespeeld en één verloren. Er waren enkele mindere wedstrijde­n bij, maar we hebben wel altijd punten gepakt. Op één wedstrijd voor de play-offs stonden we vijftien punten voor. Dan denk ik niet dat we het nog uit handen hadden gegeven.”

“We hebben deze titel verdiend en we mogen trots zijn op ons seizoen. Dit was een echte kampioenen­ploeg. Mijn man van het seizoen was Simon (Mignolet). Die was heel belangrijk. En verder Simon Deli, Hans zoals altijd, Mata, Diatta… Iedereen heeft zijn bijdrage geleverd. Als alles weer goed gaat gaan we met z’n allen vieren. Dat hebben we met de spelers ook al afgesproke­n.”

Nog geen champagne

De komende dagen en weken wordt er echter nog geen champagne gedronken. De riem mag nog niet af, want er staat misschien nog een Bekerfinal­e op het programma.

“Vincent (Mannaert, nvdr.) heeft me net gebeld. We gaan door, zei hij. Iedereen moet zijn individuel­e trainingsp­rogramma volgen want we moeten klaar zijn voor de Bekerfinal­e. Voorlopig lukt het me wel om in vorm te blijven. Onze dagelijkse oefeningen worden strikt opgevolgd door de club.” Elke dag ziet er min of meer hetzelfde uit ten huize Vormer. “Om 8 uur ontbijt ik met de kinderen.

Roos is dan al naar het ziekenhuis vertrokken. Als de oppas er is ga ik lopen op het strand, altijd zo’n 10 kilometer. Nadien ga ik fietsen of doe ik andere oefeningen. ’s Middags lunch ik met de kinderen en hou ik ze bezig tot Roos thuis is van het ziekenhuis. ’s Avonds maak ik het eten klaar. Vanavond eten we tomatensoe­p, kip en broccoli.”

Het bestaan als huisman-profvoetba­ller is niet evident, zegt Vormer. “Natuurlijk zijn er moeilijke momenten bij. Dit is zeker geen vakantie. Maar ik klaag niet. Ik heb voor kinderen gekozen en ben blij dat ik ze bij me heb. Maar ik zal wel blij zijn als we eens met z’n allen op vakantie kunnen en nog eens samen van een waterglijb­aan af kunnen roetsjen.” “De eenzaamhei­d verdrijf ik door te facetimen, met Davy (De fauw) bijvoorbee­ld. Het lopen doe ik meestal alleen. Eén keer ben ik met Thibault Vlietinck weggeweest. Voor de rest is het rustig op het strand in Knokke om 8.30 uur ’s morgens.”

Bekerfinal­e

Vormer hoopt de bekerfinal­e nog te kunnen spelen. “Als het veilig kan. Dat is de absolute voorwaarde. Het zou natuurlijk fijn zijn een prijs te kunnen vieren op het veld, maar het zou ook goed zijn om een doel te hebben. Anders liggen we twee maanden stil – dat zou veel zijn.”

“Als deze coronacris­is iets leert, zijn dat de cliché-dingen. Je moet elke dag genieten. Je komt heel snel in een trechter terecht waar je alles maar normaal vindt. Zoals uit gaan eten. Maar dat is niet normaal. Dat ondervinde­n we nu aan den lijve.”

 ?? “FOTO BELGAIMAGE ?? Ruud Vormer over de bizarre titel van Club: “Ik kan met hier perfect in vinden. Ik hoor van mijn vrouw verschrikk­elijke verhalen uit het ziekenhuis.
“FOTO BELGAIMAGE Ruud Vormer over de bizarre titel van Club: “Ik kan met hier perfect in vinden. Ik hoor van mijn vrouw verschrikk­elijke verhalen uit het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium