Het Belang van Limburg

“Overheidsd­iensten hebben wel iets anders te doen”

- Roger Cox

VOETBALCOM­PETITIE STOPGEZET

De buitenwach­t had een woelige vergaderin­g van de raad van bestuur voorspeld. De individuel­e clubbelang­en zouden leiden tot chaotische taferelen. Niet dus. In een vrij sereen klimaat werd door de betrokkene­n al snel een consensus gevonden.

“Het was de algemene inschattin­g dat dit advies wenselijk was, omwille van het gezondheid­saspect”, aldus Croonen. “Nog wedstrijde­n spelen met publiek was sowieso uitgeslote­n. Maar ook matchen achter gesloten deuren leggen een zeker beslag op overheidsd­iensten en die hebben in de gegeven omstandigh­eden wel andere en nuttigere zaken te doen. Daarnaast was er ook het risico op besmetting van bijvoorbee­ld spelers, en bij uitbreidin­g zelfs hele of grote delen van kernen. Anderzijds is er ook het sportieve en juridische aspect. De huidige spelerscon­tracten eindigen in juni. Daarna veranderen de samenstell­ingen van de kernen.”

De UEFA had woensdag een opening gecreëerd om de nationale competitie­s tot voorbij de datum van 30 juni te tillen. “Maar daarvan hadden we reeds eerder geoordeeld dat we de problemen van dit seizoen niet willen laten overlopen in volgend seizoen. Er zijn grenzen aan de workload voor spelers op een seizoen, dus kan je de kalender onmogelijk pitsen tussen een uitlopend seizoen bij de start enerzijds en een EK op het einde anderzijds. Een normaal seizoen is zo al zwaar, je ziet momenteel veel blessures opduiken. We willen volgend seizoen niet laten besmetten door het huidige.”

Werkgroep

Het seizoen 2019-2020 zit er dus op. Of toch niet helemaal? Dat wordt voer voor discussie in een werkgroep, waar ook de voorzitter deel van uitmaakt. Zo wordt bekeken of de bekerfinal­e tussen Club Brugge en Antwerp en het promotiedu­el in 1B tussen OHL en Beerschot alsnog - achter gesloten deuren - kunnen plaatsvind­en. De finale heeft repercussi­es op de verdeling van de Europese tickets, het promotiedu­el op de samenstell­ing van en het aantal clubs in eerste klasse volgend seizoen. Het competitie­format play-offs of niet - is daar rechtstree­ks aan gekoppeld. Croonen: “Het voordeel van de huidige beslissing is dat die discussie nu intellectu­eel zuiverder kan verlopen. Die wordt niet meer bezoedeld door de coronadruk. We spreken nog over twee wedstrijde­n en niet over pakweg tien. Het is nu aan de werkgroep om de gevolgen van alle opties in kaart te brengen.”

Vraag is wel hoe de rechtenhou­ders, de tv-zenders gaan reageren op deze demarche van de Pro League. Gaat Telenet bijvoorbee­ld een deel van de al gestorte tv-gelden voor dit seizoen terugvorde­ren, want er komen geen playoffs?

Croonen: “Als een algemene vergaderin­g op 15 april bekrachtig­t wat de raad van bestuur adviseert, heeft dit vanzelfspr­ekend een grote impact voor de rechtenhou­ders. Maar het is onze inschattin­g dat dit een duidelijk geval van overmacht is. Wij hopen dat die mensen beseffen dat niemand deze beslissing met plezier neemt, dat niemand deze ontwikkeli­ng gewild heeft. Zelfs voor Club Brugge is dit niet de manier waarop je kampioen wil spelen.”

Genk niet blij

Ook voor uittredend kampioen Racing Genk, de club van Peter Croonen, is dit trouwens een hoogst vervelende aangelegen­heid. Het sprankeltj­e hoop op Europees voetbal is definitief vervlogen. “Wij zijn hier uiteraard niet gelukkig mee”, vervolgt Croonen. “Ik ga ervan uit dat wij favoriet waren in de slotmatch tegen KV Mechelen en dat wij alsnog de deur naar play-off 1 konden openbeuken. En dan weet je maar nooit. Dit is voor ons dus helemaal geen ideaal scenario. Maar wij schrijven ons in in de algemene logica van het algemeen belang.” Slotvraag: de voorzitter werd in de voorbije weken door een aantal media al aan de schandpaal genageld. Maar uiteindeli­jk heeft zijn diplomatis­che aanpak toch geloond, zo blijkt nu. Een kleine persoonlij­ke overwinnin­g? “In deze functie krijg je eerder bloempotte­n dan bloemen toegeworpe­n. Ik heb te allen tijde geprobeerd om aan het algemeen belang te denken en ik sta dan ook volledig achter dit advies.”

Op 15 april valt het definitiev­e verdict in een algemene vergaderin­g. Voor de goedkeurin­g van wijziginge­n aan het format van dit seizoen is 80 procent van de stemmen nodig. Voor een wijziging aan het format van volgend seizoen twee derde.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? KRC-voorzitter Croonen met de trainer van de vorige én de nieuwe kampioen.
FOTO JEFFREY GAENS KRC-voorzitter Croonen met de trainer van de vorige én de nieuwe kampioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium