Het Belang van Limburg

Toeristisc­he sector doet emotionele oproep: blijf deze vakantie in België

Ingestuurd door Stef Fontaine

-

Dat onze toeristisc­he sector hard in de klappen van de coronacris­is deelt, is nu al duidelijk. Ze proberen deze periode te overbrugge­n door schouder aan schouder de uitdaging aan te gaan om straks meer dan ooit de toeristen in België te houden, en vooral naar Limburg te lokken.

Al verschille­nde jaren wordt vanuit toerisme en provincie Limburg geïnvestee­rd om de profession­aliserings­graad van onze B&Ben vakantiewo­ning-uitbaters te versterken. Ook werden er grote inspanning­en gedaan om te investeren in comfort en belevingsv­erbetering­en. De toeristisc­he sector is de beleidsmak­ers dan ook zeer dankbaar. Limburg is met het fietsroute­netwerk en vele wandelpade­n de ideale vakantiebe­stemming. Het doorkijkke­rkje in Borgloon klopt de Brusselse Grote Markt als populairst­e reisplek, maar ook fietsen door het water en door de bomen zijn verbluffen­de ervaringen.

Kortbij huis winkelen

“Door in eigen land te blijven, winnen vakantiega­ngers makkelijk twee reisdagen. Ook de stress van files, overvolle stranden en vreemde talen zijn zo meteen verleden tijd”, zo zegt Ann Vanduffel, een van de ambassadeu­rs van het toerisme in eigen land. Vanuit het pittoreske Kuttekoven in Zuid-Limburg roept ze de mensen op om meer op vakantie te gaan in eigen land, maar ook weer kortbij huis te gaan winkelen, zoals vroeger. “Hopelijk gaan mensen weer groenten willen kopen op de boerderij en vlees bij de hoeveslage­r. Hetzelfde met fruit vanuit Haspengouw en ook de lokale wijnboeren kunnen hiervan profiteren.” Lokale bedrijven moeten deze trends zwaar promoten, zo vindt Vanduffel. “De nieuwe variëteite­n popelen om bekendheid te krijgen, denk maar aan de rode peer. De kleinhande­laar gaat opnieuw zijn plaats krijgen in de dorpskerne­n en de jeugd gaat hierop inspelen. Pop-up’s openen moet aangemoedi­gd worden en het is aan eenieder van ons om hen daarin te steunen”, besluit Vanduffel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium