Het Belang van Limburg

McCluskey ziet plan en droom samen uitkomen

- Jürgen Schrooten

VOLLEYBAL EUROMILLIO­NS LEAGUE Greenyard Maaseik heeft met Liam McCluskey (18) zijn eerste transfer beet. De Zonhovenaa­r, die in de jeugdreeks­en al bij Maaseik speelde, komt over van de Volleybals­chool in Vilvoorde.

Met Jelte Maan, Lou Kindt, Rasmus Nielsen en Simon Peeters hebben slecht vier spelers van de huidige kern nog een contract voor volgend seizoen. En dus zitten ze zelfs in volle coronacris­is niet stil bij Maaseik.

De eerste nieuwkomer heet dus Liam McCluskey (1m90), die een contract voor drie seizoenen tekende. De tiener, zoon van John McCluskey (ex-speler van o.a. Halen en Eisden en nu trainer bij Mavo Dilsen-Stokkem), is geen onbekende in de Steengoed Arena. De Zonhovenaa­r speelde van 2012 tot 2016 al eens bij de Maaseikse jeugd. Liam kwam toen telkens voor een oudere lichting uit en veroverde met zijn ploeg een aantal Belgische jeugdtitel­s. In de zomer van 2016 trok hij naar de Volleybals­chool in Vilvoorde. Met de nationale U17 pakte hij zowel op het EK als de Olympische Spelen voor jeugd zilver.

Wissel voor toekomst

Na vier seizoenen Vilvoorde keert McCluskey nu terug naar het oude nest.

“Toen ik destijds naar de Volleybals­chool vertrok, had ik een duidelijk plan voor ogen: in 2020 onderdak vinden bij een club in de EuroMillio­ns League. Tegelijker­tijd had ik ook een droom: dat dit bij Maaseik zou zijn. Toen ik hier in de jeugd speelde, heb ik amper een match van ons A-team gemist. Mijn plan en mijn droom komen nu samen uit. Mooier kan haast niet.” McCluskey is nog altijd maar 18 jaar en wordt in Maaseik eigenlijk als een wissel voor de toekomst gezien. Liam zal dan ook als backup dienen voor een ervaren spelverdel­er. “In de Volleybals­chool heb ik vooral op fysiek vlak stappen vooruit gezet. Het jongetje is daar een man geworden. (lacht) In Maaseik wil ik de volgende stappen zetten. Ik wil hier volgend seizoen zo veel mogelijk bijleren door twee keer per dag met toppers te trainen, door te stelen met mijn ogen en door kansjes met beide handen te grijpen.”

Studeren

McCluskey werd in België geboren, maar zijn naam verraadt Britse roots.: “Klopt. Ik voel me dan ook half Belg, half Engelsman”, bekent Liam, die zijn sport zal combineren met de studie sportmanag­ement. “Hogeschool­studies via afstandson­derwijs. Best wel een zware combinatie, maar ook niet ondoenbaar. Kijk maar naar bijvoorbee­ld Just Dronkers of Elias Thys. Die zijn daar toch ook in geslaagd.”

 ?? FOTO IVAN PLETTINCKX ?? Liam McCluskey keert na vier jaar Volleybals­chool terug naar het oude nest.
FOTO IVAN PLETTINCKX Liam McCluskey keert na vier jaar Volleybals­chool terug naar het oude nest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium