Het Belang van Limburg

Twaalf broers en zussen maken hulpactie van overleden broer af

De twaalf broers en zussen van de deze week overleden Fiorenzo Canini (55) zetten zijn hulpactie voort: ze zetten alles op alles om een noodzieken­huis te bouwen in de zwaar door corona getroffen provincie Bergamo in Noord-Italië.

- HULP VOOR BERGAMO Chris Nelis

Allemaal zijn de broers en zussen Canini aangedaan door de hoge dodentol die het coronaviru­s in Noord-Italië eist. Onder meer ook omdat Bergamo de provincie is waar hun ouders vandaan komen voor die naar onze provincie verhuisden. De band die ze hebben met het geboortedo­rp, de streek en de mensen die er wonen, is er niet op verminderd. Het was Fiorenzo die de koe bij de hoorns vatte en in de bres sprong voor de Italiaanse coronaslac­htoffers. Onder meer door mee te werken aan de bouw van een noodzieken­huis in La Fiera di Bergamo. Dat zou goed zijn voor in totaal 230 bedden op intensieve zorg.

Maar Fiorenzo werd enkele dagen geleden totaal onverwacht geveld door hartfalen tijdens een fietstocht­je niet ver van zijn woonplaats in Nederland. De hulpdienst­en kwamen nog ter plaatse, maar ook die konden hem niet meer redden. Zijn twaalf broers en zussen zijn aangeslage­n. Toch wisten ze allemaal hoe ze Fiorenzo konden laten verder leven. Namelijk door het project voor de bouw van het noodzieken­huis onverminde­rd voort te zetten.

Affiches

“Het solidarite­itsfonds is opgezet door l’Associazio­ne Nazionale Alpini”, zegt Gio Canini, één van de broers van Fiorenzo. Het streefdoel van de inzameling was 100.000 euro. Inmiddels staat er al meer dan het dubbel op de rekening van het noodfonds. “Die 100.000 euro werd gebruikt om het noodzieken­huis te kunnen bouwen”, gaat Gio verder. “Alles wat daar bovenuit komt zal nu geinvestee­rd worden in de uitrusting van het ziekenhuis. Mijn broer Fiorenzo was heel intens bezig met de uitbouw van die hulpverlen­ing.

Hij had contact met heel wat Italiaanse vereniging­en. We hebben half afgewerkte affiches gevonden op zijn computer. Maar we weten niet goed wat hij daarmee wilde bereiken. Benefieten opzetten zit er in deze coronatijd­en immers niet in. We trachten het nu op onze eigen manier voort te zetten. Ikzelf zal bijvoorbee­ld bevriende bedrijven aanspreken. We werken op deze manier mee aan een project dat we heel belangrijk vinden. Bovendien is het voor ons een manier om onze broer te eren.”

“We vinden het een

heel belangrijk project. Bovendien is het een manier om onze broer te eren”

Gio Canini

Broer

 ?? RR
FOTO RR ?? Nu Fiorenzo (uiterst rechts staand) overleden is zetten de twaalf broers en zussen Canini zijn project, om een noodzieken­huis te bouwen in Bergamo, voort.FOTO
RR FOTO RR Nu Fiorenzo (uiterst rechts staand) overleden is zetten de twaalf broers en zussen Canini zijn project, om een noodzieken­huis te bouwen in Bergamo, voort.FOTO
 ??  ?? Fiorenzo Canini overleed maandag totaal onverwacht door hartfalen.
Fiorenzo Canini overleed maandag totaal onverwacht door hartfalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium