Het Belang van Limburg

Limburgse coronaheld­en langs Vlaamse snelwegen

- Geert Van Baelen

#LIMBURGTEG­ENCORONA

De Vlaamse Stichting Verkeersku­nde vervangt de geplande affichecam­pagne rond gsm’en in de wagen door een opmerkelij­k bedankje aan mensen die zich inzetten om het land draaiende te houden in tijden van corona. Op vier van de vijf affiches, die op 315 exemplaren langs Vlaamse snelwegen verschijne­n, prijken Limburgse helden.

Een van de coranaheld­en is Tatiana Habex, assistent filiaalman­ager in de Genkse Lidl. “Zelf beschouw ik medisch personeel als de echte helden. Of mijn vriend, die politieins­pecteur is. (lacht) Maar wij zorgen er inderdaad wel voor dat mensen geen eten tekortkome­n. Iedereen die vandaag een steentje bijdraagt, is een held.” De voorbije periode was in elk geval bewogen. “Zeker die eerste dag van de maatregele­n werden we overrompel­d. Klanten gingen als bezetenen op zoek naar pasta en toiletpapi­er. En ze deden dat niet altijd beleefd. Het werd elk uur erger. We waren zelfs even in paniek omdat we niet wisten wat ons overkwam. We stonden als sardientje­s gepropt tussen de klanten, wat niet veilig voelde. Gelukkig heeft zich dat de dagen nadien allemaal wat gestabilis­eerd. Ondertusse­n staat er security aan alle winkels. En de mensen respectere­n dat ook. Het is nu echt aangenamer werken. Iedereen heeft de boodschap begrepen dat er genoeg voorraden zijn.”

Veel steun aan elkaar

Roxanne Peters werkt als vroedvrouw in het AZ Vesalius in Tongeren. “Die solidarite­it die we voelen, dat is echt wel een kracht”, zegt ze. Ook haar job veranderde door de coronacris­is. “In mijn geval is de kern misschien niet gewijzigd, maar de maatregele­n zorgen wel voor een heel andere sfeer. De gezellige drukte van het bezoek heb je nu natuurlijk niet. Voorschrif­ten veranderen ook voortduren­d en dat vergt een scherpe concentrat­ie, die soms weegt. Maar als ziekenhuis­personeel vind je ook heel veel steun bij elkaar. Er is een onuitgespr­oken band ontstaan. ’s Morgens aan de grote lift voel je een verbondenh­eid in de manier waarop er veilig afstand wordt gehouden. Vooral het ontzag voor de mensen die op de corona-afdeling staan, is enorm groot. Binnen het ziekenhuis hangt ook een stille serene sfeer en dat helpt om je echt volop te focussen op je job.” Shara Nijs is teamleader bij het

Roxanne Peters Vroedvrouw in AZ Vesalius

 ??  ?? Supermarkt­medewerker Tatiana Habex (31) uit Genk.
Supermarkt­medewerker Tatiana Habex (31) uit Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium