Het Belang van Limburg

“Zelf oogsten brengt mensen weer in contact met natuur”

- MOESTUIN Geert Van Baelen

Zorg- en belevingsb­oerderij ‘Het Groeiveld’ op Kattenbos in Lommel start met een zelfoogstt­uin. Vanaf de tweede helft van april mag iedereen er zelf groenten, kleinfruit en kruiden oogsten. “Mensen voelen meer dan ooit de behoefte om weer in contact te komen met de natuur”, zegt uitbater Geert Verpoorten.

Geert Verpoorten nam het landbouwbe­drijf van zijn ouders over in 2004. Drie jaar later richtte hij de zorgboerde­rij op waarin mensen met mentale problemen de kans krijgen om tot rust te komen in een landelijke omgeving tussen gewassen en dieren. Eind vorig jaar vormde hij zijn boerderij om tot vzw zorg- en belevingsb­oerderij Het Groeiveld. “In alles wat ik hier doe, streef ik ernaar mensen weer die binding te laten voelen met de natuur”, duidt Verpoorten. “Een volgende stap in deze visie is nu een zelfoogstt­uin. Op een oppervlakt­e van bijna twee hectare zal ik seizoensge­bonden biologisch­e groenten en kleinfruit telen, zonder chemische producten. Voor 50 euro per maand word je lid van onze vzw en voor de waarde van dat bedrag kan je zelf komen oogsten wat je nodig hebt. Is er een maand dat je niet kan langskomen, dan neem je dit bedrag mee naar een volgende maand. Heb je extra zaken nodig, dan betaal je bij. Dit is niet het systeem van volkstuine­n waar je zelf instaat voor het aanplanten en onderhoud. Hier kom je enkel zelf oogsten en als je dat niet kan of wilt, dan wordt het voor je gedaan en klaargezet. Dit lidgeld geeft trouwens niet alleen recht op deelname aan de tuin, maar ook op activiteit­en en evenemente­n op de zorgboerde­rij.”

Geen benul

Verpoorten zal de seizoenen hun werk laten doen. “De ene week zal je hier terecht kunnen voor bloemkolen en rode bieten, de week nadien voor selder en prei.

Ik voorzie ook asperges, maar die oogsten vergt toch enige behendighe­id en ik bekijk nog hoe we dat gaan organisere­n.” Hij broedde al langer op dit initiatief, maar vermoedt dat coronacris­is in zijn voordeel zal spelen. “Als dit achter de rug is, zullen mensen meer dan ooit de behoefte hebben om weer contact te zoeken met de aarde en de natuur. Letterlijk. Mensen zullen opnieuw buiten willen komen en genieten van het gewone, het kleine. Heel veel mensen weten door hun anders zo jachtige leven niet eens meer waar hun groenten vandaan komen. Omdat alles altijd beschikbaa­r is hebben ze geen benul meer van seizoenen. Gezinnen zullen straks samen hun kinderen daarom des te meer genieten van initiatiev­en als deze, dicht bij huis.”

→ www.hetgroeive­ld.be

“Heel veel mensen weten door hun anders

zo jachtige leven niet meer waar hun groenten vandaan komen. Ze hebben geen

benul meer van seizoenen”

Geert Verpoorten

Het Groeiveld

 ?? FOTO GVB ?? Geert Verpoorten start een zelfoogstt­uin: “Voor 50 euro per maand word je lid van onze vzw en voor de waarde van dat bedrag kan je zelf komen oogsten wat je nodig hebt.”
FOTO GVB Geert Verpoorten start een zelfoogstt­uin: “Voor 50 euro per maand word je lid van onze vzw en voor de waarde van dat bedrag kan je zelf komen oogsten wat je nodig hebt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium