Het Belang van Limburg

Fors meer vleermuize­n dankzij beschermin­g

- Eddy Vandoren

Het aantal vleermuize­n in de vele mergelgroe­ven van Riemst blijft spectacula­ir groeien. Tijdens de voorbije maanden telde de Vleermuize­nwerkgroep van Natuurpunt Limburg er bijna 4.700: een toename van meer dan 270 ten opzichte van vorig jaar. Voor het eerst werd ook de baardvleer­muis waargenome­n.

Zowat 40 vrijwillig­ers van de Vleermuize­nwerkgroep van Natuurpunt Limburg, onder leiding van coördinato­r Ghis Palmans, bezochten de voorbije maanden twaalf mergelgroe­ven van Riemst voor de jaarlijkse registrati­e van vleermuize­n. Het aantal waarneming­en groeide van 4.004 in 2018 naar 4.422 vorig jaar en steeg deze winter naar 4.696. Opvallend daarbij zijn de twee baardvleer­muizen in de groeve ‘Vanhen’ in Kanne, een gang waar Natuurpunt vorig jaar 500 ton afval uithaalde. Die soort werd nooit eerder waargenome­n in Riemst.

“Een flinke opsteker” glimlacht coördinato­r Palmans. “Alle soorten gaan erop vooruit, met uitzonderi­ng van de Franjestaa­rt. Dat zijn diertjes die van koude houden en met de warme winter van dit jaar, zijn er minder naar de mergelgroe­ven afgezakt.”

Meer insecten

De afsluiting van de ingangen van een aantal groeven vorig jaar heeft een positieve invloed gehad op de winterrust van de beestjes. “Ja, beschermen helpt echt” zegt Palmans.

“De grootste toename treffen we aan bij de ingekorven vleermuis die de kaap van 1.000 heeft overschred­en. Het beschermin­gsplan van de Vlaamse overheid voor deze soort waarbij er onder meer minder pesticiden mogen gebruikt worden, de stallen moeten openblijve­n…, heeft voor een echte boost gezorgd. De toename is verbluffen­d: van 2 dieren 30 jaar geleden naar 90 in 2010 en 1.002 dit jaar. Bovendien gaan niet alleen de vleermuize­n erop vooruit, maar ook de landbouw profiteert omdat er massa’s insecten worden weggevange­n in de stallen.” De watervleer­muis is als bosbewoner in de zomer ook aan een voorzichti­g herstel begonnen door de beschermin­gsmaatrege­len voor dreven en bossen. “Een andere typische bossoort is de Bechsteins vleermuis die enkel in Limburg voorkomt. Achttien getelde dieren is nog weinig, maar de beschermin­g van oude bossen zal ook deze soort ten goede komen.” Meest voorkomend in de mergelgroe­ven zijn de baardvleer­muizen. Ze zijn met ruim 1.600, terwijl er minder meervleerm­uizen en vale vleermuize­n geteld werden, wellicht ook wegens de zachte winter.

“De afsluiting met metalen poorten van een aantal belangrijk­e groeven en ook de realisatie van de nieuwe tunnel in de groeve Lacroix is duidelijk merkbaar”, meent burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Met het afsluiting­sproject gaan we dit jaar trouwens verder aan de elf ingangen van de Mathuusgro­even langs het Albertkana­al. Daar komen hekken en een natuurlijk­e versperrin­g van sleedoorn.”

 ?? EVA ?? De vrijwillig­ers van de Vleermuize­nwerkgroep van Natuurpunt kwamen op welgeteld 4.696 diertjes.FOTO
EVA De vrijwillig­ers van de Vleermuize­nwerkgroep van Natuurpunt kwamen op welgeteld 4.696 diertjes.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium