Het Belang van Limburg

Adopteer eens een baardagaam

- Mireille Maes

Het Natuurhulp­centrum heeft baardagman­en te geef. Deze ‘reptielsoo­rt voor beginners’ wordt vaak gedumpt. Gevolg: er zitten er een 20-tal in de terraria van Sil en co. “Omdat we ze niet meer in dierentuin­en kunnen plaatsen, kunnen particulie­ren hen uitzonderl­ijk adopteren.”

In de reptielena­fdeling van het Natuurhulp­centrum is er momenteel een overaanbod aan baardagame­n. “Zowel mannetjes als vrouwtjes. En enkele jonge dieren waarvan het geslacht nog niet gekend is”, begint Sil. Dat er zoveel van een reptielens­oort in het centrum zitten, heeft volgens Sil een verklaring: baardagame­n zijn makkelijk te houden. “Het zijn ideale reptielen voor beginners. Ze vragen niet te veel zorg en kosten niet zo heel veel. Alleen zijn veel beginners die agaam snel beu en staan ze hem af. In het beste gevallen. Want het gebeurt ook dat ze simpelweg worden gedumpt. En daarom komen er veel hier terecht.”

Adoptie

Dat het Natuurhulp­centrum reptielen ter adoptie aanbiedt, is eerder uitzonderi­ng dan regel. “Normaal doen we dat niet. Maar we krijgen de baardagame­n niet geplaatst in dierentuin­en of centra voor reptielen. Simpelweg omdat het er te veel zijn. Daarom bieden we particulie­ren nu de kans om ze te adopteren.”

De kostprijs van zo’n baardagaam is nul euro. “We gaan de dieren uiteraard niet zomaar weggeven. Kandidaten moeten een degelijk terrarium en best ook wat kennis over de verzorging van reptielen hebben. Kandidaten mogen ons bij interesse altijd mailen. Wij laten hen dan weten of en wanneer ze het dier kunnen ophalen.”

→ Voor meer info over het houden van baardagame­n: www.huisdierin­fo.be/reptielen/baardagame­n.

→ Geïnteress­eerden kunnen een mail sturen naar adoptiesna­tuurhulpce­ntrum@gmail.com met foto’s van hun terrarium.

 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? Baardagame­n zijn ideale reptielen om mee te starten. Maar veel mensen zijn hen na een tijd beu en dumpen hen dan.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM Baardagame­n zijn ideale reptielen om mee te starten. Maar veel mensen zijn hen na een tijd beu en dumpen hen dan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium