Het Belang van Limburg

Tim Wellens koerst de Ronde vanuit zijn kot

Geen Ronde van Vlaanderen aanstaande zondag, wel een virtuele versie op rollen. Tim Wellens verdedigt de Limburgse eer.

- Pieter Van Lommel

De virtuele Ronde van Vlaanderen gaat zondag live vanaf 15.30 uur, inclusief commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. De dertien profrenner­s zullen enkel de laatste 32 kilometer van ‘Vlaanderen­s Mooiste’ rijden op het digitale platform van Bkool. Met wereldtopp­ers uit binnenen buitenland is het deelnemers­veld er één om van te kwijlen. Onder meer de winnaar van vorig jaar, Alberto Bettiol, klimt op zijn hometraine­r. Net als onder anderen Wout Van Aert, Greg Van Avermaet, Remco Evenepoel, Michael Matthews en Zdenek Stybar.

De kijker ziet beelden van de ‘echte’ wielrenner­s zwoegend op hun rollen, en de virtuele vertaling daarvan zoals de beelden in een computerga­me.

Handdoeken en ventilator

De Limburgse eer zal verdedigd worden door Tim Wellens. “Ik vind het vooral leuk om op deze manier een beetje publicitei­t te rapen”, blikt de Truienaar vooruit. “Wij profrenner­s worden betaald om onze sponsors in beeld te brengen en dat is door de coronacris­is dit jaar nog maar amper gelukt.”

Er staat dan wel een hometraine­r in Wellens’ garage maar die wordt enkel gebruikt indien het weer het niet toelaat om in de buitenluch­t te fietsen. “En daarnaast rijd ik enkel op de rollen om mijn krachttrai­ningen af te werken. Dat kan je heel gericht doen op de rollen want er zijn dan geen variabelen die meespelen. Die heb je op de openbare weg wel, denk maar aan een stoplicht of de wind.” Wellens heeft zich naar eigen zeggen niet specifiek voorbereid op de allereerst­e Ronde op de rollen. “Ik weet pas sinds drie dagen van dit initiatief”, zegt hij. “Ik zal alleszins voldoende handdoeken en een ventilator voorzien. Bij het fietsen op de rollen verlies je immers liters aan zweet. En zaterdag ga ik samen met mijn ploegmaat Thomas De Gendt het systeem eens uitprobere­n.”

Het verraadt dat de Lotto-tandem een tactisch plannetje smeedt, al wuift Wellens die insinuatie weg. “We fietsen maar 32 kilometer, dat betekent vol gas van begin tot einde. Het zal een speciale koers worden want niemand verkeert op dit moment in topconditi­e.”

Over wie de topfavorie­t voor zondag is, hoeft Wellens niet lang na te denken: “Thomas De Gendt! Er zijn weinig renners in het peloton die zo lang zo hard kunnen trappen als Thomas.”

→ Ronde2020 Lockdown Edition, zondag

vanaf 15:30 op Eén/Sporza

 ?? FOTO RR/BLG ?? De kijker zal zowel echte beelden als de virtuele vertaling ervan te zien krijgen, zoals in een computerga­me.
FOTO RR/BLG De kijker zal zowel echte beelden als de virtuele vertaling ervan te zien krijgen, zoals in een computerga­me.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium